2015.11.15.
A hadisebesüléstől a gyógyulásig - kiállítás a Smidt Múzeumban

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » A hadisebesüléstől a gyógyulásig - kiállítás a Smidt Múzeumban

 • November 15. vasárnap 15.30 Smidt Múzeum

  A hadisebesüléstől a gyógyulásig

  Időszaki kiállítás megnyitója

  A Smidt Múzeum kiállítása több ezer darabos háborús gyűjteményéből válogat. Az emléktárgyak a harcképtelenné válástól a hátországi, szombathelyi gyógyulásig kísérik végig az első világháborús sebesültek sorsát. A lövészárokban használt felszerelések, a sátorlap, a vállból kioperált srapnel golyó, repülő nyilak, a hordágy, a vonat, a vöröskeresztes és jótékonysági emlékek, orvosságok, röntgenképek, hálalevelek, naplók, allegorikus és karikatúra rajzok mind egykori túlélők kedves tárgyai, emlékei.

  November 15. vasárnap 16.00-19.00 Smidt Múzeum

  MűTárgyEset

  A hónap műtárgya: Első világháborús kórházi karikatúra

   

  A színezett tusrajz alkotója, a cseh származású Rambousek B., - egy zágrábi lap karikatúra-rajzolója - saját maga is sebesültként került Szombathelyre. Itt gyógyulása ideje alatt 1917-ben mintegy 50 humoros jelenetben fogalmazta meg a katonák egészségi problémáinak szinte teljes látleletét. A kiválasztott képünk címe: Gyomorirritáció, répamérgezés. A kép központi figurája, az alsónadrágban, a széken gubbasztó beteg katona egészen jól táplált egyén benyomását kelti. Miért kapott mérgezést, ha a répát épp a gyomor- és bélhurut ellenszereként használták? Kik fogják közre a beteget? Milyen gyógyszereket és orvosi eszközöket látunk a kórházi szobában? Megtudhatjuk 16.00 és 18.30-kor.

   

  15.30-16.00 A hadisebesüléstől a gyógyulásig – kiállításmegnyitó

  16.00-16.30 A kiállítás kurátora bemutatja az új időszaki tárlatot - Keppel Csilla

  17.00–18.00 Orvoslás az első világháborúban – dr. Kótyuk Erzsébet előadása

  18.00 és 18.30 „Újranyitjuk kapuinkat!”- Földszinttől a padlásig. Az épület történetét bemutató tematikus tárlatvezetés - Tóth Tamás

  18.00 és 18.30 Így szépültek meg a tárgyak. A restaurátor műhely bemutatója - Kiss E. Csaba

   

  16.00-19.00 Tárgyalkotó és tárgyközpontú foglalkozások, játékok Németh Gyula fafaragó művésszel