2017. 02. 09.
FRIDA FIESTAS

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » FRIDA FIESTAS

 • Február 9. csütörtök 17.00 Szombathelyi Képtár

  Frida Fiestas

  Boros Viola és Fajgerné Dudás Andrea kiállítása

  Kiállításmegnyitó

  Frida Kahlo idén lenne 110 éves: 1907. július 6-án született Mexikóban, bár később 1910-et jelölte meg születési idejének a mexikói forradalom tiszteletére. 1925-ös buszbalesete után, lábadozása idején, ágyban fekve kezdett festeni. Maga sem gondolta volna, hogy habitusa és sajátos festői világa mások érdeklődésére is számot tart, sőt nagy hatással lesz a következő korokra. 

  Az évfordulót két olyan kortárs művész kiállításával ünnepeljük, akiknek munkásságára nagy hatással volt Frida Kahlo testi hibáit, fájdalmait vállaló karakteres festészete, mely a női testtel kapcsolatos tabutémákat is megjelenít.

  Fajgerné Dudás Andrea 16 évesen döntötte el, hogy festőművész lesz, ekkor ismerkedett meg Frida Kahlo művészetével. Lenyűgözték az önarcképei és a róla készült fotók, melyen összenőtt sűrű szemöldökét és bajszát is felvállalva ábrázolta önmagát. Ez akkor nagyon fontos volt számára és szabadságot adott neki, hiszen ő maga sem felelt meg a társadalom által diktált divatnak. 

  Amikor a 2002-es Frida című filmmel Frida Kahlo még ismertebbé vált, egy időre szakított a témával. Majd egyetemistaként - az elmúlt századok festőnőinek művészetét kutatva Drozdik Orsolyánál - újra kapcsolatba került Frida Kahlóval, akinek festményei inspirálóan hatottak rá.  

  Boros Violát Frida Kahlo testi és lelki fájdalmának nyílt felvállalása ragadta meg, amit a mi kultúránk inkább elrejteni szokott. Vonzó számára, hogy erős karakter és könyörtelenül őszinte, mer beteg és csúnya lenni. Mindezek mellett mégis süt belőle a szexualitás. 

  Izgalmas számukra az az ambivalens viszony, amely férjéhez fűzte Frida Kahlót. Különösen megkapó szürrealista képi világa, bár ő nem tartotta magát szürrealistának, annak ellenére, hogy André Breton lelkesedett a munkáiért. Elmondása szerint csak a saját életét festette meg, ellentétben a szürrealistákkal, akik az álmaikat viszik vászonra. Boros Viola számára a mexikói egzotikus növény- és állatvilág, a képek népies, naiv karaktere, a tiszta, erős színhasználat is közrejátszott abban, hogy számos alkotása ne csak látványában, szellemiségében utaljon a mexikói festőre, hanem rendszeresen meg is jelenjen a képein. Ebben eltér a két kiállító művész viszonya Frida Kahlóhoz. 

  De a fájdalmak megörökítése, a testi hibák felvállalása Boros Viola és Fajgerné Dudás Andrea esetében is meghatározó, nem véletlen, hogy a Megsebzett szarvas című kép mindkettőjük szerint Fridának egyik legszebb festménye. A képen szarvas-testtel ábrázolja magát telelőtt nyilakkal, melynél szebb, metaforikusabb festményt nem is készíthetett volna. A kiállításon régebbi Frida-inspirálta művek mellett egészen új munkákkal is bemutatkozik a két alkotó.

  Boros Viola és Fajgerné Dudás Andrea kiállítását egy Frida Kahlóról szóló film, egy felolvasószínházi előadás és egy konferencia tetőzi be. A konferencia a művész identitás-kérdéseit, betegséggel kapcsolatos munkáit, műtárgypiacon való szerepét, politikai kapcsolatait járja körbe. Az előadók: Bordács Andrea, Fajgerné Dudás Andrea, Készman József, Martos Gábor, Nagy Anna, Nemes Z. Márió, Széplaki Gerda.

  A kiállítás 2017. március 19-ig tekinthető meg.