2015. 05. 17.
Indul a SELYEM-sorozat: Selyemszálak a Savaria Múzeumban

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » Indul a SELYEM-sorozat: Selyemszálak a Savaria Múzeumban

Savaria Múzeum

2015. május 17. – 2015. október 29.

SELYEMSZÁLAK

 

„Rút szüljön szépet kezed között!” - A hernyó ajándéka

Kiállításunk első része azokat az állat- és növényfajokat mutatja be, amelyek a drága és megbecsült selyemszövet alapanyagát szolgáltatják. A selyemlepke mellett más lepkefajok hernyója is kiválaszt hernyóselymet, de pókfonálból, sőt a nagy sonkakagylót rögzítő fehérjefonalakból is előállítható ez a fényes, finom anyag. És akkor még nem beszéltünk az egzotikus lótusz- vagy agavéselyemről és a selyemkóróból készült szövetről!

 

• „A Divat, ez a titokzatos zsarnok”

A kiállítás a Savaria Múzeum textilgyűjteményének legszebb és legérdekesebb darabjaiból is válogat. A 19-20. századi nemesi díszmagyar viseletek, a 30-as évek népszerű magyaros ruhadarabjai és a korszak női estélyi divatja mellett egy különleges helyi gyűjtemény régi, kínai viseletei is szemet gyönyörködtetőek!

 

Pillantás a paraván mögé - A nők magánvilága a 19 – 20. század fordulóján

A kiállítás harmadik részében a 19–20. század fordulójának polgári otthonaiba, a nők magánvilágába pillanthat be a látogató. A budoár intim szféráját jelenítjük meg privát társalgóval, öltöző- és fürdőszobával. Nappali és éjszakai viseletek, selyemből készült különlegességek, a női szépség nélkülözhetetlen kellékei mellett esetleg egy gavallér is feltűnik majd ...