2014. 02. 20.
Könyvbemutató - Keppel Csilla: Nagy Mariann

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » Könyvbemutató - Keppel Csilla: Nagy Mariann

 • Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját

  a Híres szombathelyi nők 9. kötetének

  2014. február 20-án 17 órakor a Smidt Múzeumban

  megrendezésre kerülő könyvbemutató ünnepségére.

   

  Köszöntőt mond: 

  Csapláros Andrea múzeumigazgató, Savaria MHV Múzeum

   

  Beszédet mond: 

  Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária kulturális tanácsnok, Szombathely MJV Önkormányzat

  Dr. Smidt Erzsébet ny. múzeumigazgató, a Smidt Múzeumért Alapítvány elnöke

  Varga Jenő a Vas Megyei Korcsolyaszövetség elnöke

   

  A Nagy Mariann c. kötetet bemutatja

   a szerző, 

  Keppel Csilla történész-muzeológus, a Smidt Múzeum intézményvezetője

  Közreműködnek

   a Bartók Béla zeneiskola növendékei

   

  Dr. Nagy László (1927–2005) és húga, Nagy Mariann (1929–2011), a világhírű műkorcsolyapáros pályája Szombathelyről indult, és egyenesen ívelt egészen a világ élvonalába. Tehetségük, szorgalmuk és erős akaratuk segítette éveken át s természetesen a szülők háttérből sugárzó szeretete, gondoskodása a körülmények megteremtéséhez. Megtapasztalták, hogy milyen nehéz vidékiként e sportágban a világ élvonalába kerülni, de nekik sikerült. 

  Mit jelentett számukra szülővárosuk, Szombathely? Azt a harmóniát, sokszínűséget, amely kreativitásukat inspirálta. Nagyon sokat jelentett, hogy édesanyjuk korán felismerte bennük a sporttehetséget. Csató Béla, a Faludy Gimnázium testnevelő tanára országos versenyekre küldte tovább a több sportágban megyebajnokságot nyert Nagy Lászlót. Mariann mindenben utánozta bátyját, és a tornának köszönhetően erős, arányos izomzatuk kellő alapot adott ahhoz, hogy az első élvonalbeli műkorcsolyázók közé kerülhessenek. 1945-ben, Budapestre költözve lehetőségük nyílt a műjégpályán Dillinger Rudolf szakedző segítségével gyakorolni, és Jeszenszky Endre balettiskolájába járni.

  1948-tól 10 éven át folyamatosan hozták a dobogós eredményeket Magyarországnak. Kreatív, különleges emeléseikkel beírták nevüket a nemzetközi sporttörténetbe. Találmányaik: a fúró, a piramis, a csóva, a kéz a kézben emelés ma is kötelező elemei a páros műkorcsolyázásnak. A két testvér finom, elegáns, csiszolt, harmonikus mozgása olyan volt, mintha egymás árnyképei lennének. Versenyzői pályafutásuk befejeztével a műkorcsolyapáros huszadik századi utolsó magyar csillagai hullottak le az égről.

  Nagy Mariann 1958-tól 1965-ig a Magyar Jégrevü első számú szóló táncosaként a jégbalett magasiskoláját mutatta be. Dr. Nagy László orvosi hivatásának élt, és mellette edzősködött. Nagy Mariann testnevelő tanári és műkorcsolya szakedzői képesítésével legsikeresebb tanítványa, Vajda László kinevelése után, 1976-tól a vidék műkorcsolya-sportjának felemelésén fáradozott. Jászberény, Szeged után szülővárosába, Szombathelyre tért vissza, ahova boldog gyermekkora ölelése és a korcsolyázás iránti szeretete vonzotta. Kereste a tehetséges gyerekeket, és módszereit átadva, vidéken mindenütt edzőket képezett a jövő számára. Tanítványai hálával emlékeznek rá.