2015. 09. 25.
KUTATÓK ÉJSZAKÁJA - A fény és a színek

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » KUTATÓK ÉJSZAKÁJA - A fény és a színek

 • Szeptember 25. péntek 18.00-23.00 Szombathelyi Képtár

  Kutatók Éjszakája – A fény és a színek

   

  18.00

  Vig Károly: „Legyen világosság!” – a fény születése 

  Mi a fény? Mióta fényes a világunk? Milyen fizikai és kémiai folyamatok révén keletkezik a fény? Hogyan tudunk mi fényt előállítani? Alapvető kérdések. Egyszerű fizikai bemutatókkal válaszoljuk meg őket együtt! 

  Vetített képes előadás, bemutatóval

  18.20

  Bölcskey Miklós: Camera obscura performance

  Az előadó a közönséggel együtt alakítja ki a képalkotó teret: itt válnak láthatóvá a külvilág illékony képei, melyek füstre, áttetsző anyagra vagy egy palackra vetítődnek ki. Különös kapcsolatba kerül ezáltal a sötétség és a fény a látással, a fizikai törvényszerűség a digitális technikával.  

  Kísérlet fényérzékeny anyagokkal

  18.40

  Vig Károly: Miért színes a világunk? 

  Ki hinné, hogy az általunk ismert világban 16 féle módon jöhet létre szín? De mi a szín és hogyan keletkezik? Fizikai bemutatók segítségével keressük meg a választ. 

  Vetített képes előadás, bemutatóval

  19.00

  Pődör György: Világító ásványok

  Ultraibolya fényben számos ásványféleség fehér, lila, rózsaszín, zöld színben fluoreszkál. Gyönyörű látvány! Pedig a jelenség mögött nagyon egyszerű kémiai-fizikai törvényszerűségek állnak.  

  Előadás, bemutatóval

  19.20

  Dankovics Róbert: Fenyegető színek az élővilágban

  A hétpettyes katica félelem nélkül sétál a leveleken. Vajon miért nem csippenti fel egy madár? A legtöbb állat színes, ezzel üzen környezetének: vigyázz, mérgező vagyok! A szín ugyanakkor a rejtőzködés eszköze is lehet. De hogyan? 

  Vetített képes előadás, múzeumi preparátumok bemutatásával 

  19.40

  Géczi-Tuba Gabriella: Színezékek az élelmiszerekben

  20.00

  Farkas Mihály: Pár percben a lézerről 

  A lézerfény előállítása egykoron a technika csúcsteljesítménye volt, napjainkban akár a kulcstartónkon is fityeghet egy apróka lézerforrás. A lézerfényt nap mint nap használjuk, de hogyan állítjuk elő? A válasz egyszerű: a lézer is fény, csak kicsit másmilyen. És tudjuk, hogy a lézer is színes. 

  Előadás látványos lézerbemutatóval

  20.20

  Ferencz Eszter – Nagy Marcella – Kenesei Ágnes: A színes őskor 

  A séi újkőkori lelőhelyen előkerült festett edények bemutatásán keresztül betekintést nyerhetünk a szürkének hitt őskor színes világába. Meggyőződésünk, hogy az interaktív foglalkozás keretében meg tudjuk győzni a résztvevőket, hogy az 5–7000 évvel ezelőtti művészek milyen mesteri fokon bántak a természet kínálta színekkel. 

  Vetített képes foglalkozás, újkőkori leletek bemutatásával, rajzolással, a hajdani festékkészítési módszerek kipróbálásával.

  20.40

  Ferencz Eszter – Vig Károly: Színes üveggyöngyök – egy germán temető leletanyagának vizsgálata

  Egy 5–6. századból származó germán népcsoport temetőjének feltárása során gyönyörű üveggyöngyök kerültek elő. Vajon hogyan készítették elődeink a színes gyöngyöket? Ennyire ismerték volna a kémiát? Egyszerű kísérletekkel bizonyítjuk be, hogy nem is olyan bonyolult az egész. A bóraxgyöngy-próba során fémsókat olvasztunk a színtelen bóraxgyöngybe, amely jellegzetes színt kap. Ugyanezek a fémsók a színtelen lángot is jellegzetes színűre festik. Ami kicsiben működött, nagyban is működni fog az éjszakai tűzijáték-bemutató során. 

  Előadás, vetítéssel, kémiai kísérletekkel 

  21.00

  Gyarmati András: Hogyan veszélyezteti a fény a műtárgyakat?  

  Mindennapi tapasztalat, hogy az erős napfényen szárított ruhák színei veszítenek élénkségükből. Ugyanez a veszély fenyegeti a múzeumok raktáraiban őrzött műtárgyakat is. A fény energiát közvetít, amely elbontja a színeket okozó szerves molekulákat: a textíliák, a festmények, a szerves preparátumok színeik lehalványulnak, kifakulnak. A szigorú műtárgyvédelmi előírások a minimálisra próbálják csökkenteni a folyamat sebességét, de megakadályozni nem tudják annak lassú előrehaladását. Hogyan zajlik mindez a gyakorlatban? Erre kapunk választ a szakavatott restaurátortól. 

  21.20

  Gálig Zoltán: A fények és a színek a festészetben

  A színek nemcsak hangulatokat, de jelentést is hordoznak, szimbolikájuk átszövi a festészet évszázadait. Miért visel Mária vörös ruhát és miért kék a köpenye? Mit sugall a püspökök lila miseruhája és a lila oltárterítő? Miért színesek az árnyékok a festményeken? Hogyan jön létre a mélység érzete a festővásznon? A Szombathelyi Képtár alkotásai között egy rövid séta során a kapjuk meg a választ a kérdésekre. 

  Séta, rövid megállókkal a Szombathelyi Képtár kiállításában

  21.40

  Sosztarits Ottó: A fény szerepe a római építészetben

  A napfény, a természetes benapozás nem csak a római épületek külső-belső tereinek megvilágításában játszott szerepet, kiemelten fontos volt a templomok homlokzatán elhelyezett szobrászati emlékek fény által történő kiemelésében, a hangsúlyos elemek kijelölésében, amit a savariai Iseum példáján, az elkészült 3D-s modell segítségével szeretnék bemutatni. A domborművek plaszticitásából eredő fény-árnyék játék markánsan egészítette ki a (ma már alig rekonstruálható) színezést is. 

  22.00

  Bakucz András: Színek az építészetben

  A színek körülvesznek bennünket, és ha akarjuk, ha nem, hatással vannak ránk. A 

  belsőépítész pontosan ezt használja ki, amikor különböző hangulatú tereket hoz létre. 

  Előadás, vetítéssel 

  22.20 

  Károlyi Nóra: Színes csábítás – a média színmágiája

  Miért csábulunk el a televízió vagy a számítógép képernyőjének láttán? Hogy manipulálják a reklámok a nézőt? Hogyan hatnak a kavargó képek és a vibráló színek a  médiafogyasztókra?  Médiakutatók vizsgálatainak tükrében igyekszik magyarázattal szolgálni a médiapedagógus.

  22.40

  Farkas Mihály: A színek és a tűz 

  A fémsók jellegzetes színűre festik a lángot. Ezt használják ki a tűzijáték készítői is. A látványos bemutató során kiderül, miért ezüst vagy piros a görögtűz, hogyan lehet zöld, lila, sárga fényű világító rakétát előállítani. 

  Szabadtéri tűzijáték-bemutató, rövid előadással.

   

  Közreműködik:

  Metahertz Kutatóközpont:  lézerfestés, lézer drive játék, mission impossible, lézerfénytörés vetítéssel, füstgép, tükrös csapatépítő játék

  További információ:06-30/376-6308

  Bazár Design Cafe: Ízek, színek, illatok - színes üdítők, macaron és kávékülönlegességek 

   

  A rendezvény támogatója az NKA.

  Közreműködő partnere az MTA Vas Megyei Tudományos Testülete.