2014. 03. 08.
MűTárgyEset a Szombathelyi Képtárban - Kecskés Ágnes: Petőfi

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » MűTárgyEset a Szombathelyi Képtárban - Kecskés Ágnes: Petőfi

 • MűTárgyEset

  Családi program előadással, alkotómunkával, vetélkedővel 

  2014. március 8., szombat 15 órai kezdettel

   

  Kecskés Ágnes (1942 – ) 

  Petőfi (1999.)

  Gobelin, 100x150 cm

  Kecskés Ágnes textiltervező iparművész a Szombathelyi Képtár régi, megbecsült kiállító művésze. 1970 óta dolgozik önálló textiltervezőként. Ekkor végezte el az Iparművészeti Főiskola textilfestő, textilnyomó és gobelin szakát. Tevékenységében legnagyobb hangsúlyt a szövött falikárpit kap. Terveit – megbízásra és kiállítási célra egyaránt – legszívesebben maga szövi meg. Nem filozofikus gondolatok foglalkoztatják, inspirálója a látvány szépsége, amit közölni akar, lelki közlendő. Halk hangon szól, műveit színek finom poézise, érzékeny rajz, különös műgond jellemzi. 

  Márciusi nemzeti ünnepünk aktualitásaként, a hónap műtárgyaként választott Petőfi című munkája, nagyméretű falikárpit. Színszimbolikája a szabadságharc trikolórja. Tanyák, vetés, pipacsok- a magyar táj, melyet Petőfi annyira szeretett. A hazaszeretet lobogója, képi megtestesítője az alkotás. 

  A mű kapcsán - mely a „…keresztülszőtték – fonták szívemet…” Petőfi Sándor költészete című gobelin kiállításra készült a Petőfi Irodalmi Múzeum felhívására, a költő halálának 150. évfordulójára - Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója előadást tart az erre az alkalomra megszőtt valamennyi gobelinről. Az előadást házbejárás követi, amelyen az érdeklődők bepillanthatnak a képtár textilraktárába. 

  A gyerekek különféle textilművészeti alkotótechnikákkal ismerkedhetnek. Kipróbálhatják a textilnyomat-készítést, óriás és mini szőttest készíthetnek múzeumpedagógus irányításával.

  A programot vidám „zsákbamacska” családi játék zárja.