Megőrzendő érték a magyarszombatfai fazekasság

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » Megőrzendő érték a magyarszombatfai fazekasság

 • A magyarszombatfai fazekasság is felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. A döntést 2014. szeptember 19-én hirdették ki Budapesten.

   

   

  Az UNESCO 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló nemzetközi egyezményt, amelyhez Magyarország 2006-ban csatlakozott. A megállapodás célja a közösségi tudás, gyakorlatok, kifejezésmódok megőrzése, az örökséget hordozó közösségek identitásának megerősítése és a kulturális sokszínűség elismertetése. Ennek igen fontos hazai lépése volt a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének létrehozása. Az idei évben a nyilvántartás újabb négy örökségelemmel bővült, köztük a Vas megyei, őrségi község, Magyarszombatfa fazekasságával, így annak már 23 tagja van. A nemzeti jegyzékre felvett örökségek ünnepélyes kihirdetésére a Kulturális Örökség Napjai (KÖN) megnyitóján, 2014. szeptember 19-én került sor Budapesten, a Budai Vár Honvéd Főparancsnoksága felújított épületében.

   

  A nemzeti jegyzékre felvett új örökségelemek:

  - az egri fertálymesterség élő hagyománya,

  - a Kossuth-kultusz ceglédi hagyománya,

  - magyarszombatfai fazekasság,

  - selmeci diákhagyományok – a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémia diákhagyományainak továbbélése a jogutód intézményekben (Miskolci Egyetem, Nyugat-magyarországi Egyetem),

   

  Jó Gyakorlatok Nemzeti Nyilvántartása:

  A balatonendrédi vert csipke hagyományának megőrzése az iskolai oktatásban

   

  dr. Illés Péter

  szellemi kulturális örökség referens,

  Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Szombathely