2015. 10. 10 - 11.15.
MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA - programok

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA - programok

 • Múzeumok Őszi Fesztiválja 

  a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeumban és tagintézményeiben:

   

  OKTÓBER 10. szombat – Savaria Múzeumban

  CSALÁDI NAP 

  15.00-18.00

  Az új állandó kiállítás megismerése és a 2 időszaki kiállítás feldolgozása a cél különböző játékos módszerekkel: nyomozós játék, twister és utazós társasjáték segítségével közös családi kutatómunkára épül a rendezvény.

  Óránként indítunk tárlatvezetéseket a 3 különböző tárlatban, melyeket kézműves foglalkozások is kísérnek.

  Ékszerkészítéssel, poncolással és makett-készítéssel színesítjük a délutánt. Animátorokkal és muzeológus kollégákkal várjuk a családokat a Savaria Múzeumba.

   

  OKTÓBER 14. szerda – Szombathelyi Képtár

  17.00-22.00

  KULTÚRZSIBI

  azaz 16+ Rejtély a Képtárban

  A modern művészet vidéki székházában a REJTÉLY a kortárs művészet. 

  Előadások a NYmE Művészeti Intézetének hallgatóitól a Velencei Biennáléról:

  Angol pavilon:  Magyar Kisztina Ágnes

  Román pavilon - Faragó Veronika

  Japán pavilon - Vargová Katalin  

  Francia pavilon - Birinyi Zsuzsanna

  Magyar pavilon - Pintér Anna

  Kultúrzsibi és kísérleti fotólabor

  A Szombathelyi Képtár gyűjteményének másolatai, illetve saját fotók, alkotások cserélnek gazdát.

  Könnyűzenei performance, slam poetry a Művészeti Szakközépiskola és zalaegerszegi alkotók együttműködésével.

   

   

  OKTÓBER 20. kedd

  HAJDANVOLT MESTERSÉGEK NYOMÁBAN…

   

  Vasi Skanzen

  8.00-14.00

  Múzeumunk megmutatja miként éltek Vas megye falvaiban az elmúlt kétszázötven évben. A régi korok paraszti világa, a nyugati határvidék sokszínű néprajzi és természeti öröksége azonban nem csak állandó kiállításokban fedezhető fel, hanem kézműves foglalkozásokon, múzeumi órák keretében, valamint szezonális vásárokon és folklór rendezvényeken válik valóban átélhetővé.

   

  MESTERSÉGEM CÍMERE – IPARTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐ 

  IPARI SZAKKÉPZŐ ÉS SZAKMUNKÁSKÉPZŐ ISKOLÁI SZÁMÁRA

  Vasi Múzeumi Látványtár

  9.00-14.00

  A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum vetélkedőt hirdet a Nyugat-dunántúli régió ipari szakképző és szakmunkásképző iskolái számára a hazai ipar- és technikatörténet, iparos hagyományok témakörében.

  A vetélkedő forgatókönyve nem a lexikális ismeretanyagra épít, a cél inkább az érdeklődés felkeltése, sikerélmény nyújtása. Oldott légkörű játékban, kreativitásra építő feladatokban mérhetik össze rátermettségüket, találékonyságukat a tanulók. A saját alkotás bemutatása után a vetélkedő a Látványtár területén kialakított hét különböző játékhelyszínen folytatódik. A játék során a résztvevők ismereteket szereznek a múzeumi bemutatóraktár mintegy 5000 műtárgyból álló gyűjteményi anyagáról, különös tekintettel a céhemlékekre és a technikai eszközökre.

   

  A KÖVEK TITKAI, AZ ÓKORI KŐFARAGÓK NYOMÁBAN  

  MESTERSÉGEK NYOMÁBAN

  Iseum Savariense

  13.00-18.00

  Geológusok, kőfaragó mesterek, kőrestaurátorok ismeretterjesztő előadásai, bemutatói, faragható kövek mustrája (különös tekintettel az egykori Savaria városában használt kőfajtákra) Kőfaragás szerszámainak bemutatása, kipróbálása.

  Ősszel lesz 60 éve, hogy raktárépület alapásásakor nagyméretű márványtömbökre bukkantak a munkások. A helyszínre siető Szentléleky Tihamér régésznek rögtön világossá vált, hogy a több tonnás(!) faragványok egy római kori templom homlokzati elemei. A domborművek ábrázolásai alapján ezt a szentélyt az egyiptomi eredetű Ízisz istennőnek szentelték. A további ásatások során különböző méretű és fajtájú márvány, mészkő töredékeket, a népnyelvben „csatári kő” nevet viselő klorit palából épített falak, bazalt útburkoló kövek kerültek elő nagyszámban. A Márvány-tenger partvidékéről származó óriási szürkegránit oszlopokat egyetlen tömbből faragták ki. A kőanyagok hatalmas mennyisége, sokszínű választéka nem csak a helybéliek igényességét, gazdagságát mutatja, de birodalmi szinten is kiemelkedő jelentőségű építészeti vállalkozásra utal. Rendezvényünk Savaria és a római mindennapok egy kevésbé ismert szegmensébe avatja be az érdeklődőket, mégpedig a kövek ismeretébe és a kőfaragás művészetébe.

   

  NOVEMBER 15. vasárnap – Smidt Múzeum

  ÚJRA NYITJUK KAPUINKAT

  Csak itt, csak most - Pincétől a padlásig

  15.00-18.00

  A program keretében a látogatóknak lehetőségük nyílik megtekinteni a felújított Smidt Múzeumot, és az eddig a látogatók által elzárt tereket. Az érdeklődők bejárhatják a történelmi jelentőségű pincehelyiséget, ahol a középkori várfal maradványai mellett gyűjteményünk ki nem állított tárgyainak nagy része is megtekinthető. A földszinten és az első emeleten állandó és időszaki kiállításaink várják a résztvevőket. A pincéből felérkezve a múzeumalapító emlékezete, a könyvtörténeti majd a hadikiállítás megtekintése után jutnak el a több millió éves kincseket őrző Régiségtárunkhoz. Az innen induló lépcső az I. világháborús időszaki kiállításunkhoz vezet, melyben megismerkedhetnek a kor sebészeti jellemzőivel, az ellátás módjával és a harctéri orvoslás sajátosságaival. Ezt követi a pénztörténeti, majd az orvostörténeti kiállítás. A második emeleten három, szintén állandó tárlatunk várja az érdeklődőket. A barokk, empire és biedermeier termek a korok művészetét, életmódját, viseleteit és lakáskultúráját mutatják be. Állandó kiállításaink szerves részét képezik a műtárgymásolatok, melyek fokozzák a múzeumi élményt. A nap során bejárható a pince és a padlástér, amelyek máskor nem látogathatók.  

  Ezen felül a Tárgydoktor rendel! alprogram keretében előadásokat hallhatnak az időszaki kiállításhoz kapcsolódó restaurált műtárgyakról, restaurálásuk módszereiről.