2014.07.07.
Tudományok "más megvilágításban" - benépesültek a múzeumok június 28-án

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » Tudományok "más megvilágításban" - benépesültek a múzeumok június 28-án

 • A Savaria Múzeum épületét és parkját is megtöltötték a látogatók június 28-án: kint a Konzi Big Band zenéje adta meg az este hangulatát, majd a FényHangár kápráztatott el bennünket azzal, hogy fénybe öltöztette a múzeumot. A gyerekek adriai lámpást készíthettek, régi képeket rakhattak össze kis darabokból, és más kézműves foglalkozásokat is választhattak. 

  Bent a díszteremben vetített képes előadások váltották egymást:  Smidt Erzsébet családi fotóit is elhozta, megidézve a 60-as, 70-es évek tengerparti nyaralásainak körülményeit, Fügedi Balázs búvár a Kotori-öbölben tett merüléseikről mesélt - megjegyezve, hogy az UNESCO világörökségi listáján lévő öböl vize bizony meglehetősen szennyezett . Tengeri szörnyek, egykori utazókat félelemben tartó ismeretlen vízi lények jelentek meg azokon a több száz éves metszeteken és régi rajzokon, amelyeket dr. Vig Károly vetített, Csapláros Andrea pedig az Adria-parti városok víz alatti emlékeiről, az ókori civilizáció tengerben talált nyomairól számolt be érdekes előadásában. Folyamatos volt az érdeklődés a minden évben nagy kedvvel látogatott restaurátor műhelyben is, ahol egyebek mellett az is kiderült, hogyan lehet egy darabokra tört üvegtárgyat úgy helyreállítani, hogy nyoma se maradjon. 

  A természettudományi laboratóriumban Dankovics Róbert jóvoltából egy ponty boncolásának lehettek szemtanúi a gyerekek, a könyvtárban pedig tengerrel kapcsolatos feladatokat oldhattak meg az érdeklődők és régi könyvekben „búvárkodhattak”. 

  Zsúfolásig megtelt a Smidt Múzeum is erre az éjszakára, népszerű volt a villamos, az I. világháborúhoz kötődő előadás és élvezettel készültek a világítótornyok, medúzák is a gyerekeknek szánt foglalkozásokon. 

  Sokan gyűltek össze késő este a Smidt Múzeum udvarán, ahonnan Kiss Gábor vezetésével fáklyákkal a kézben járták végig a környék középkori emlékeit, a vár maradványait.

  Mindeközben a Vas Megyei Levéltár és – idén először – a Szombathelyi Törvényszék is megnyitotta kapuit. Mindkét helyszínen igazi kuriózumokkal találkozhattak a látogatók: a levéltárban most először tekinthették meg az I. világháborús feldbachi fogolytáborról szóló korabeli filmet, a bíróságon pedig interaktív tárgyalások résztvevői lehettek a vállalkozó szelleműek, és megismerhették az épület máskülönben rejtett értékes emlékeit.