2014.05.25.
Üdvözlet az Adriáról! - a fürdőélet aranykora elevenedik meg a Smidt Múzeumban

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » Üdvözlet az Adriáról! - a fürdőélet aranykora elevenedik meg a Smidt Múzeumban

 • A „boldog békeidők” és a második világháborút megelőző évtizedek utazási szokásaiból, fürdőkultúrájából ad ízelítőt a Smidt Múzeum Adria-kiállítása. A  kedvelt tengerparti fürdőhelyek társasági életét, a családi nyaralások hangulatát korabeli képeslapokkal, szombathelyi polgárok egykori viseleteivel idézik meg, és a látogató ízelítőt kap a Monarchia haditengerészetének múltjából is.

   

  "Én nem értem, annyit fürdünk, mégis mindig feketébbek leszünk. Üdvözlettel Jolán. Ma elegánsak leszünk! A Terápia nagy vendéglőben vacsorázunk. Üdvözöl Irén”

  A múlt század első évtizedeiben születtek ezek a sorok, és jutottak el az Adria partjáról Magyarországra egy-egy képes levelezőlapon. Megmártózni a tengerben, korzózni a parti sétányon vagy üldögélni a szálloda teraszán és nézni a végetlen vizet, sokak vágya lehetett már akkor is. Az Adria-parti városok az 1870-es évektől kerültek az Osztrák-Magyar Monarchia kedvelt üdülőhelyeinek sorába, ám kezdetben csak az arisztokrácia szűk rétege és a tehetős nagypolgárság engedhette meg magának a tengerparti nyaralást. Később a vasút megépítésével egyre többek számára vált elérhetővé a tenger, s minden bizonnyal sok szombathelyi család is élvezte a pihenést és a társasági életet Abbáziában, Crikvenicában vagy más, sétányokkal, parkokkal, fürdőházakkal és szállodákkal hívogató fürdőhelyeken. 

  A fürdőélet aranykorát jelentő Monarchia-beli néhány évtized hangulatát idézi meg a Smidt Múzeum kamarakiállítása, a tengerparti nyaralás jellegzetes kellékeivel és régi fényképek, levelezőlapok segítségével. A falat borító, életnagyságúra nagyított képeslapon férfiak és nők, gyerekek és idősebbek – derékig a vízben állva - mosolyognak a kamerába. A hölgyek fürdőruhája a korabeli szokásoknak megfelelően olyan zárt, akárcsak egy utcai viselet, és feltűnik a férfiak jellegzetes keresztben csíkos fürdőtrikója is. Pető Ernőné Szegedy Georgina térdig érő, rövid ujjú, fekete fürdőruhái a 20-as évek divatját idézik, ahogy a selyem napernyő és azok az alsóneműk, csipkés blúzok is, amelyek Smidt Lajos gyűjteményéből kerültek a kiállításba.

  A falakon megjelenő korabeli képeslapok között a Stirling-családnak és Éhen Gyula egykori polgármesternek küldött lapokat is találunk. Az első világháború éveiből azonban már nem a nyaralásból, hanem a haditengerészi szolgálatból küldött üzenetek sorakoznak a falakon. A tenger ugyanis a pihenés mellett fontos stratégiai szerepet is betöltött az Osztrák-Magyar Monarchia évtizedeiben.  A hatalmas beruházással megépített, nagy hírű hadihajókra és torpedó cirkálókra egy tengerész egyenruha, sapkaszalagok, térképes tengerészkendő és a Tegethoff csatahajó legénysége által viselt tengerészsapka emlékeztet. Az már a kiállítás kísérőszövegéből derül ki, hogy a császári és királyi haditengerészet matrózainak 30 százaléka magyarországi, azon belül is főleg dunántúli német ajkú fiatalember volt.

  A Smidt Múzeum Adria-kiállítása szeptember végéig látogatható.

   

  Fotó: Dankovits Róbert