Vasi Múzeumi Látványtár

 • Nyitvatartás:

  első nyitvatartási nap: 2016. január 4.

  utolsó nyitvatartási nap: 2016. december 21.

  általános nyitvatartás:

  - hétfő - csütörtök: 8.30 - 15.30

  - péntek: 8.30 - 14.00

   

  A Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága közel 100 millió forintot nyert el a TIOP – „Múzeumok iskolabarát fejlesztése és oktatási–képzési szerepének infrastrukturális erősítése” című pályázati konstrukció keretében támogatott TIOP-1.2.2-09/1-2010-0016 számú projekt megvalósítására.


  A 2012-es év során kialakításra kerültek a fejlesztésbe bevont terek, valamint az azok rendeltetésszerű használatához elengedhetetlen kiszolgálóhelyiségek: a látványtár, a múzeumpedagógiai foglalkoztató terem, a fogadó tér, a raktárhelyiség, továbbá a hozzájuk kapcsolódó vizesblokk. Beszerzésre kerültek a szükséges berendezések is, és lassan a műtárgyak is megtalálták a helyüket a felszerelt kiállítótérben.

  A kétszer 250 m2 alapterületű Látványtárban, Látványraktárban mintegy 5000 műtárgy kerül bemutatásra a régészet, a történet, a természet és a néprajz tudomány köréből. A projekt megvalósulásával egy új múzeumi egység, valódi közösségi tér jött létre és nyílt meg a látogatók előtt. A Látványtár egyszerre nyújt szórakozást és hasznos időtöltést kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

  A Savaria Múzeum használatában lévő Szombathely, Pásztor u. 2. sz. alatti Központi Raktárban megvalósuló Látványtár célja a megyei múzeum szakági gyűjteményeinek a kortárs társadalmi környezethez való intenzív visszakapcsolása, egy olyan új viszony kialakítása, mely valóban hatékonyan újrapozícionálja a múzeumi tudásbázis oktatás szempontú lehetőségeit.

  Közvetlen céljai: a kulturális javakhoz és a velük kapcsolatos adatokhoz, információkhoz való hozzáférés növelése, és az itt tartott iskolabarát, élményszerű múzeumpedagógia foglalkozásokkal (nonformális és informális oktatás) a képesség- és kompetenciafejlesztés elősegítése, illetve a formális oktatáshoz való kapcsolódás.

  A kiállítótérben IKT-pontok – játékos feladatokkal, kiegészítő információkkal –nyújtanak tudástöbbletet a gyűjteményről és a kiállított tárgyakról, melyek szerves részét képezik az itt látható gazdag tárgyegyütteseknek, hasznos segítségül szolgálnak a múzeumpedagógiai foglalkozások alkalmával is.

  A foglalkoztatóban különböző szemléltető eszközök például makettek és mikroszkópok segítik a mélyebb ismeretszerzést a diákok számára az élet hosszig tartó tanulás jegyében, ránevelve a fiatalokat a helyes múzeumhasználatra.

  Az új múzeumi egység nemcsak a múzeumpedagógiai gyermekfoglalkozások helyszíne lesz, hanem a többi korosztály számára nyújtott rendezvények – múzeumlátogatás, előadások, vetítések, gyermekfoglalkozások, múzeumi órák – helyszíne, ahol mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő terület műtárgyait, megismerheti a világ történelmét az őskortól egészen a modern korig, lehetősége nyílik barangolni egyszerre négy tudomány világába is.

  A Látványtár egy megújult, modern környezetben várja a diákokat, a családokat, és turistákat egyaránt! A kalandozás élmény, fedezzük fel együtt a Látványtárat!

  http://latvanytar.savariamuseum.hu/