Kollégáink kitüntetése a Magyar Kultúra Napján

Nagy örömünkre a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum két munkatársa is a díjazottak között volt a Magyar Kultúra Napján. Az AGORA Művelődési és Sportházban rendezett gálán dr. Puskás Tivadar polgármester, Koczka Tibor alpolgármester és dr. Takátsné dr. Tenki Mária adta át az elismeréseket Joó Zsoltné Flór Tamillának, a Szombathelyi Képtár könyvtáros-adattárosának, valamint Kiss Ernő Csaba fémrestaurátornak, a Savaria Múzeum Állományvédelmi és Restaurátor Osztálya vezetőjének.
Szívből gratulálunk a több évtizedes, kiemelkedő munkát elismerő díjhoz!

„Kiemelkedő kulturális munkáért” díj 2. fokozat:
Joó Zsoltné Flór Tamilla könyvtáros-adattáros
2002 óta a Szombathelyi Képtár könyvtáros-adattárosa. Munkáját már a kezdetektől fogva rátermetten, szakmailag felkészülten és nagy lelkesedéssel látja el. Sokrétű feladatkörein belül két fő munkaterületet jelölhetünk meg. Egyrészt folyamatosan az intézmény rendelkezésére áll, hogy a szakalkalmazottak munkáját könyvtárosi-adattárosi tevékenységével segítse, ezen kívül mintegy közfeladatként a külső érdeklődők, szakemberek, művészek számára is biztosítja, hogy a könyvtárat hasznosan látogathassák, illetve tájékozódhassanak a számukra fontos kérdésekről. Folyamatosan és azonnal dokumentálja a múzeummal kapcsolatos, sajtóban való megjelenéseket.
Nagy figyelmet fordít a könyvtári és adattári gyűjtemény gyarapítására, amely neki is köszönhetően napjainkra már több mint tízezer kötetet, hétezernél is több katalógust és mintegy tízezer adattári dokumentációt foglal magába. Nem csak helyi szempontból, hanem országosan is jelentős szakkönyvtárként tartják nyilván a Szombathelyi Képtár könyvtárát.
Az említett két nagy témakörön belül számos részfeladatból tevődik össze munkája, amely többek között a gyűjtemény folyamatos, naprakész dokumentálását, folyóiratok, szakkönyvek megjelenésének figyelemmel kísérését jelenti. A könyvtár nyilvántartásának vezetése mellett, amely jól dokumentálható is, szakmai- és helyismereténél fogva az adatok sokaságát tartja fejben. Ezáltal, amikor könyvtárosi feladatát végzi és szakmai segítségért mennek hozzá, azonnal teljesíti a kéréseket.
Mindez rátermettségén túl annak is köszönhető, hogy átlagon felüli motivációval, odaadással viszonyul munkájához. Jó kommunikatív képességének, kapcsolatteremtési készségének köszönhetően az országos könyvtári hálózattal is kiváló a kapcsolata, amely többek között a kiadványcserékben, a könyvtárközi kölcsönzésekben realizálódik. Szakmaorientált, tisztában van azzal, hogy mi hol található, mi hol kereshető, és ami nagyon fontos, hogy az azonnali megoldásokat részesíti előnyben. Természetesen kérések sokasága irányul felé, a sokrétű igények szinte egyszerre teljesülnek. Nem teremt hierarchiát a kérések között. Kötelességtudata kiemelkedő, és a végletekig igényes a könyvtárosi-adattárosi munka végzésének pontosságában, naprakészségében.
 
„Kiemelkedő kulturális munkáért” díj 2. fokozat:
Kiss Ernő Csaba restaurátor (fémrestaurátor, osztályvezető, állományvédelmi felelős)
 
Közel negyven éve áll a műtárgyak szolgálatában restaurátorként a Savaria Múzeumban. 1979-ben a Romkert ásatáson dolgozott először. A közel két évezredes föld alatt rejtőző falak, tárgyak elvarázsolták és ez a varázs négy évtizede tart töretlenül. Meghatározó élmény volt számára ez a munka. Kreatív beállítottságának köszönhetően, rövid időn belül megszületett a döntés, hogy restaurátorként a műtárgyak megmentésének szenteli idejét. Folyamatosan képezte magát, tökéletesítette tudását, elsajátította a modern restaurálás alapjait. 1993-ban szerzett Budapesten felsőfokú képesítést fémrestaurátorként. 1995 óta tölt be osztályvezetői pozíciót. Munkájában mindig precíz, kitartó, fegyelmezett, naprakész, rendkívül megbízható. Mindezek mellett a mai napig gyermeki kíváncsisággal és ötletességgel old meg komoly kihívásokat jelentő restaurátori feladatokat. Művészi szintű rekonstrukciók és műtárgymásolatok kerültek ki a keze alól az elmúlt évtizedekben. A műtárgyak megmentése mellett minőségi, hihetetlenül pontos rajzokat készített a helyreállított tárgyakról, amelyek tudományos kiadványok színvonalát emelték. Mindig mérhetetlen szerénységgel és alázattal végezte munkáját a háttérben meghúzódva, biztos hátteret nyújtva a szakemberek tudományos feladataihoz és a minőségi kiállítások megvalósításához. Ha szükséges, ásatásokon, kiállítások kivitelezésében bármikor szívesen segít, aktívan részt vesz. Kollégákkal, beosztottakkal mindig mérhetetlenül udvarias, türelmes. A fiatalabb restaurátorok munkáját, fejlődését maximálisan támogatja. Ennek köszönhetően mára az Állományvédelmi és Restaurátor Osztály a múzeum egyik leghatékonyabb, több fronton bevethető csoportja lett.
Állományvédelmi felelősként komoly szerepe van a megye engedéllyel rendelkező múzeumainak, kiállítóhelyeinek ellenőrzésében. Sikerült ezekkel az intézményekkel a kezdeti nehézségek ellenére jó viszonyt, működő kommunikációt kialakítani.
Négy évtizedes tudása, tapasztalata, folyamatosan kiegyensúlyozott munkavégzése, udvarias kapcsolattartása példaértékű és méltán szakmai kitüntetésre érdemes.

fotó: Varga András/vaskarika.hu