Múzeumi programok - 2021. október

MÚZEUMI PROGRAMOK – 2021. október
 
Október 1. (péntek) – 17.00
SMIDT MÚZEUM
50 éves a Smidt Múzeum
Jubileumi rendezvény kerekasztal-beszélgetéssel
A beszélgetés résztvevői: prof. dr. Széll Kálmán, dr. Smidt Erzsébet, Keppel Csilla, dr. Hollerné Mecséri Annamária
 
Október 2. (szombat) 10.00–18.00
SMIDT MÚZEUM
#Smidt50 - Családi nap az 50 éves Smidt Múzeumban        
Helyi gyűjtők bemutatkozása, tárlatvezetések, előadások, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a látogatókat.
 
Program:
10.30 Tárlatvezetés az állandó kiállításban Tangl Balázs történésszel
13.00-tól Hogyan készül a höveji csipke? - a Höveji Csipke Egyesület szombathelyi tagozatának bemutatója, workshop
14.00 Tárlatvezetés az állandó kiállításban dr. Hollerné Mecséri Annamária intézményvezetővel
15.00 A Smidt Múzeum régiségtárának avar kori tárgyai - dr. Kiss Gábor előadása
"Eltűntek, mint az avarok, akikben sem utóduk, sem maradékuk nincs." (régi szláv közmondás) A Nyugat-Dunántúl a 7. század második felében vált a magyarok elődeiként számontartott avarok szállásterületének részévé. Ettől az időtől indult új településeik élete, és ekkor nyíltak a hozzájuk tartozó temetők is. Sírmellékletként megőrzött hagyatékukból a Smidt-gyűjtemény is őriz egy válogatást. Noha e tárgyak lelőhelyét egyelőre csak találgathatjuk, van egy Szombathely közelében fekvő nagy avar sírmező, amely származási helyükként felmerülhet!
16.00 Felélesztett múlt - A műtárgy útja a gyűjteménybe kerüléstől a kiállításig, a restaurálás fortélyai és a tudományos feldolgozás - dr. Hollerné Mecséri Annamária, Tangl Balázs, Kiss Ernő Csaba előadása
17.00 A raktár kincsei – a világon egyedülálló (!) nyomtatványok a 16. századból - Sánta Sára klasszika-filológus és Tangl Balázs történész előadása
A múzeumi feldolgozás során két olyan régi kötet is az intézmény történészének kezébe került, amelyekről a közelmúltban kiderült, hogy sehol a világon nincsen belőlük másik példány! Mindkét nyomtatvány több, mint 500 éves. Koruk mellett témájuk is figyelemre méltó.  
18.00 zárás
Folyamatosan:
Ø szombathelyi gyűjtők és gyűjteményeik bemutatkozása - Nagy Ferenc (érmék), Tóth Erika (babák), Dobolánné Ács Rozália (régi játékok), Kovács István (telefonok), Pődör György (ásványok), Spiegler Tibor (régi szombathelyi képeslapok, retró tárgyak), Nagy Lajos (lámpák)
Ø múzeumpedagógiai foglalkozások: vászonzacskó mintázása, egyúttal a kapott-készített tárgyak gyűjtőhelye, képeslap-pecsételés, skatulya-babaszoba, cabochon ékszer, mágneses könyvjelző készítése
 
Büfé: Mészáros cukrászda békebeli finomságokkal
A belépés ingyenes.
 
Október 6-7. (szerda-csütörtök) 9.00–15.00
VASI SKANZEN
Állatok világnapja és a magyar népmese napja
Az idei rendezvényen a négylábúak kerülnek a középpontba. A falu négylábú állandó lakói között szerepelnek a rackajuhok, a nyulak és Sári, a szamár. Sári vemhes, ezért a kis csacsi érkezése miatt várjuk a különböző név-ötleteket a portánál elhelyezett dobozba!
Rajtuk kívül a két napon a gyerekek találkozhatnak borjúval, kecskével, kutyával, mindenféle szárnyas madárral, méhekkel és halakkal.

A két napon 9-10 óra között a Szombathelyi Kutyatanoda tart bemutatót a nagyréten.

FOGLALKOZÁSOK, TÉMÁK:
  • Hogyan dolgozik egy vakvezető kutya? Közreműködnek a Vakok és Gyengénlátók Szövetségének munkatársai
  • A 9 magyar kutyafajta játékos megismerése
  • Vadakat terelő juhász. De kik azok a vadak?
  • Nyúlsimogató
  • Állati eredetű termékek ismertetője
  • Játék a beporzókkal: méhek és szenderek. Nektárgyűjtő játék és "szendergépezet"
  • Édes-lépes megálló. Mindent a méhekről és méhészetről
  • Tejudvar: tejfeldolgozás a fejéstől a késztermékig - Vépi Mezőgazdasági Szakközépiskola és Kollégium diákjainak bemutatója (csak október 7.-én)
  • Szárnyasok a tyúkudvarból
  • Népi halászat bemutatása a Malomnál
  • Ragadj te is pecabotot!
  • Amikor a fekete bárány is ártatlan - kézműves foglalkozás
  • Mesesarok
 
Jegyárak:
bölcsődés, pedagógus: ingyenes
óvodás, iskolás: 400 Ft/gyermek
hozzátartozó/kísérő: 500 Ft/fő

Bejelentkezés, időpont egyeztetés, információ:
Vasi Skanzen; 9700, Szombathely Árpád u. 30. 
Tel.: 06-94-311-004
 
A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Október 7. (csütörtök) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Korszakok, stílusok, mesterek
A Szombathelyi Képtár új állandó kiállításának megnyitója
A közelmúltban megújult Szombathelyi Képtár új állandó kiállítása a 20-21. század magyar művészettörténetét gyűjteményének karakteréhez igazítva mutatja be, érzékeltetve az intézmény megnyitása utáni művészeti szemléletváltásokat. A koncepció a műalkotások jellegzetességei alapján sorolja kategóriákba a műveket, így párhuzamos jelenségeket szemléltet. A kiállított közel 200 képzőművészeti alkotás a Képtár mindkét nagy műtárgycsoportjából válogat: felsorakoztatja a klasszikus modern 20. század első feléből származó műveket és az ún. neoavantgárd generáció munkáit. Az új állandó kiállításból nem hiányozhatnak az iparművészeti alkotások sem: négy külön tematikai egységben kapunk áttekintést a kortárs textilművészet hazai és nemzetközi irányairól.
 
Október 10. (vasárnap) 15.00
VASI SKANZEN
Népi állattartás
Ingyenes tárlatvezetés
Tárlatvezető: Nagy Endre muzeológus
 
Október 16. (szombat) 14.00
J.P.I. ROMKERT
Sírkövek és boszorkányok, avagy a szombathelyi várnagyok viselt dolgai
Ingyenes tárlatvezetés
A győri püspök szombathelyi uradalmának élén a várnagy állt, aki állandó ittlétével magát a vár urát, azaz Szombathely város mindenkori földesurát képviselte, annak távolléte esetén. E tisztséget betöltők közül többen is az egykori vártemplomba temetkeztek és ma is ott alusszák örök álmukat. Hármuk címeres sírköve maradt fenn, amelyeket utóbb a kriptalejárat két oldalán a székesegyház falába illesztettek. Az ő személyüket, életük egyes mozzanatait idézzük most fel, halottak napjához közeledve. Gyertyát gyújtunk még azon meghurcolt és ártatlanul elítélt „boszorkányok” emlékére is, akik különcségük okán, és rosszindulatú ismerőseik közbenjárására magukra vonták a pallosjoggal bíró úriszék haragját.
Tárlatvezető: dr. Kiss Gábor régész
 
Október 16. (szombat) 15.30
ISEUM SAVARIENSE
ISEUM X. – „Alvilági istenek! Kérlek titeket…” – Átoktáblák és babonaság Savariában
Ingyenes tárlatvezetés
A tárlatvezetés központjában az Iseum területéről előkerült ólom átoktáblák állnak, amelyekhez hasonló darabok a 2018-as "Varázslás és csillaghit" időszaki kiállításban is láthatók voltak. A rómaiak számára ezek a kézzel vésett, apró ólom lapocskák, amelyeket egy szertartás keretében aprólékosan összehajtogatva a földbe rejtettek, hatalmas varázserővel bírtak. Az Istenek akarata és az égi minta irányadó volt a földi lét számára és ennek, ill. az Istenek akaratának befolyásolására használták többségében a varázserővel bíró dolgokat, pl. átoktáblák, amulettek stb.
Tárlatvezető: Nagy Diána
 
Október 21. (csütörtök) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Kép-Tár-Ház
Kiállításmegnyitó
A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége kortárs képzőművészeti kiállítása, amely a jelen magyar festészet teljességét igyekszik megragadni, a fellelhető stílusok és kifejezési formák, a klasszikus, valamint a korszerű technikák, eszköztárak sokszínűségének megjelenítésével, törekedve a szellemi áramlatok sokirányú szemléltetésére.
A kiállítás 2021. november 21-ig tekinthető meg.
 
Október 23. (szombat) 10.00
SAVARIA MÚZEUM
Kőbe vésett legendák – mitológiai ábrázolások a Kőtár sírkövein
Ingyenes tárlatvezetés
A múzeum kőtárának egy érdekes emlékcsoportját alkotják azok a sírkövek, síremlék-töredékek, amelyek görög és római, vagy ezektől a kultúráktól időben és térben még távolabbra vezető mitológiai, vallási jelképeket, nem ritkán egy konkrét történet fontos epizódját – mintegy képregényként – ábrázolják. Sétánk során a sírkövek és a rajtuk ábrázolt történetek kapcsolatába pillantunk bele. Hogy mikor, mit és miért faragtak kőbe a halottaiknak emléket állító rómaiak. 
Tárlatvezető: Varga Péter (Cserga)
 
Október 23. (szombat) 14.30
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Realista művek a Szombathelyi Képtár képzőművészeti gyűjteményében
Ingyenes tárlatvezetés
A felújítás után a Képtár új állandó kiállítással várja a látogatókat. A képzőművészeti anyag többféle korszak, stílus és mester alapján mutatkozik be, felvonultat kiemelt alkotásokat is. Ilyen kiemelt alkotás Szőnyi István: Dunai táj című műve is, amely a „Realizmusok” irányzatába tartozik. A kiállításnak ez a fejezete többes számban szerepel, mivel itt mutatkoznak be az egykori szocialista képzőművészek realista alkotásai, valamint a posztimpresszionista, posztnagybányai művek is. Ennek a stílusnak a közös alapja a látott valóság kemény, rajzos, plasztikus vagy kritikus megközelítése.
Tárlatvezető: Heckmann-Kiss Ágnes
 
Október 23. (szombat) 16.00
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Pillér átlőve
Rendhagyó tárlatvezetés Schrammel Imre keramikusművésszel
„Ötven éve tört ki a forradalom. Látom még a feldúlt Üllői úton a földön fekvő halottakat. Emlékük beleivódott az utcák köveibe, a környező házak falaiba … Ötven évvel ezelőtt az Üllői út és a Kinizsi utca sarkán álló Iparművészeti Főiskolán végeztem, itt volt akkor a forradalom központja. Ez a két sor többet árul el rólam, mint a szakmai lexikonok összes adata. Emlékeimből soha nem tudtam kitörölni a forradalom képeit …”
/Schrammel Imre az Elmúlás sorozatról/
 
 
 
A programváltozás jogát fenntartjuk!