Múzeumi programok - 2022. április

MÚZEUMI PROGRAMOK – 2022. április
 
Április 7. (csütörtök) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Szövött, hurkolt és nyomott anyagok
Válogatás a Szombathelyi Képtár iparitextil-gyűjteményéből (1973-1988)
Kiállításmegnyitó

A Szombathelyi Képtár textilgyűjteményében lévő szövetekből rendezett retrospektív kiállítás emléket állít a Vas megyében egykor igen jelentős textiliparnak, amely mára szinte teljesen eltűnt, és elhivatott, tehetséges tervezői a magánszférába kényszerültek távozni.
A válogatásban lakástextilek, valamint a ruhaiparban használt kelmék láthatók, bepillantást engedve a 70-es és 80-as évek mintatrendjébe, jellemző szálhasználatába, érzékeltetve egyúttal a mesterséges és természetes alapanyagok arányának változását is.  
A falra függesztett és térbe belógatott mintadarabok most először láthatók kiállításon, vagyis a fal- és tértextilek, valamint a miniatűrtextilek után végre gyűjteményünk iparitextiljeivel is megismerkedhetnek a látogatók.
 
A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

https://nka.hu/

Április 9. (szombat) 15.00
ISEUM SAVARIENSE
Városalapítás a római korban
Ingyenes tárlatvezetés

Claudius császár által alapított Savaria létrehozása nem csupán politikai döntés, hanem vallási cselekmény is volt. A város helyét kijelölték, majd a több évszázados hagyománynak megfelelően körülszántották. Ezzel szakrálisan is elkülönítették a környező földektől, létrehozva ezzel Pannonia tartomány első, városi ranggal rendelkező települését. A város hivatalos neve Colonia Claudia Savariensium – A savariaiak claudiusi kolóniája lett, ahol az alapító császárt különös tisztelet övezte. Halála után templomot emeltek az istenné avatott uralkodó számára.
Tematikus tárlatvetésünk e templom ránk maradt felirata alapján járja körül a római városalapítások kérdését. E virtuális határjárásra Sosztarits Ottó régész kísér el bennünket.
 
Április 10. (vasárnap) 14.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
A hajdanvolt textilipar termékei: lakástextilek és ruhaipari kelmék
Ingyenes tárlatvezetés

A tárlatvezetés a frissen megnyílt „Szövött, hurkolt és nyomott anyagok” című kiállításban vezeti végig a látogatókat, akik a Vas megyében egykor igen jelentős textilipar termékeivel ismerkedhetnek meg. Főként az otthonokban használt anyagok: függönyök, bútorszövetek lehetnek ismerősek a rendszerváltást megelőző évtizedekből.
Tárlatvezető: Cebula Anna művészettörténész, igazgató
 
Április 10. (vasárnap) 15.30
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Krisztus-alakok a Schrammel-életműkiállításon
Ingyenes tárlatvezetés

Schrammel Imre keramikusművész életműkiállítása 2021-ben nyílt meg az Éva-malomban. Az állandó kiállítás tematikus egységei között három Krisztus-alak jelenik meg: a Tovább alakított figurák, a Hordalékok és a Történelmi traumák műtárgycsoportban. A tárlatvezetésen nemcsak ezeket a kiemelt csoportokat vizsgáljuk meg, hanem arra is keressük a választ, miért éppen a Krisztus-alakot választotta ezeknél az alkotásainál, milyen szituációk és kik azok a személyek, akikre a krisztusi sors szimbolikusan ránehezedett.
„Krisztus a kereszttel minden ember életküzdelmét szimbolizálja. Összepréselése a kereszttel tehát annak a természetes szövedéknek a jelképe, melyet egész életünkben cipelünk, s amely végső soron összenyom és maga alá temet bennünket…” (részlet Schrammel Imre naplóiból)
Tárlatvezető: Czenki Zsuzsanna általános igazgatóhelyettes
 
Április 18. (hétfő)
VASI SKANZEN
Húsvéthétfő

10.00 Csokikeresés a Vasi Skanzen területén
14.00
  • Tojásdíszítő technikák bemutatója népi iparművészek közreműködésével
  • Nyuszisimogató, pónilovaglás
  • Kézműves foglalkozások
  • Ügyességi játékok a szabadban
  • Kispatkó-készítés a kovácsműhelyben
15.00 GRYLLUS VILMOS családi koncertje
16.00 Locsolóvers-mondó verseny és eredményhirdetése
17.00 Tojásfa-díszítés
A helyszínen kézműves árusok, kisvasút, légvárak, büfé, kürtőskalács, rétes, mézes finomságok, popcorn és különböző italok várják az érdeklődőket.
A Vasi Skanzen 12.00-től múzeumi belépővel látogatható!
A programváltozás jogát fenntartjuk.

 
Április 21. (csütörtök) 17.00 - ELMARAD!!!!
ISEUM SAVARIENSE
Hogyan készül a várostörténeti atlasz?
Kerekasztal-beszélgetés

A Magyar Várostörténeti Atlasz – amely az Európai Történeti Városatlasz kiadványsorozat része – a magyar városok térbeli fejlődését kívánja bemutatni. Ennek érdekében történeti és szerkesztett térképek, valamint a hozzájuk kapcsolódó tanulmányok és adattár segítségével képet vázol fel az adott település térszerkezetéről, utcahálózatáról, főbb középületeinek és közterületeinek elhelyezkedéséről, és mindezen jellemzők időbeli változásairól. A 2004-től futó projekt keretében eddig nyolc kötet készült el: Buda I. (1686-ig), Kecskemét, Sátoraljaújhely, Sopron, Buda II. (1686–1848), Kőszeg, Pécs, Szeged. 2021-től Szombathelyen is megkezdődött az előkészítő fázis. A beszélgetés a műhelymunka folyamatába, annak érdekes részleteibe enged bepillantást.
A sorozatról bővebben lásd: https://www.varosatlasz.hu/hu/
Dr. Kiss Gábor és Sosztarits Ottó régészekkel Mayer László, a Vasi Szemle főszerkesztője beszélget.
 
Április 23. (szombat) 14.00
SMIDT MÚZEUM
Szombathely településfejlődése a római kortól
Ingyenes tárlatvezetés

A Magyar Várostörténeti Atlasz sorozat szombathelyi kötetének előkészítő munkálatai kapcsán a Kr. u. 50 körül alapított város térbeli fejlődését, időbeli változásait szemléltető térképvázlatok készültek. Ezeket végigtekintve nyomon kísérhetjük a római colonia fokozatos kiépülését, majd összeszűkülését, romjain a középkori település létrejöttét, a szabadalmas püspöki mezőváros megszületését, amely felcseperedve a 19. század végére a modern városok sorába lépett.
Előadó: dr. Kiss Gábor régész
 
Április 23. (szombat) 15.30
J. P. I. ROMKERT
Borostyánkő út és vámállomás: úton járók és vámszedők Savariában
Ingyenes tárlatvezetés

A Járdányi Paulovics István Romkertet a pompás IV. századi mozaikok mellett elsősorban a Borostyánkő út itt feltárt szakasza tette messze földön híressé. Ahogy azt az ásatáskor előkerült vámbélyegző tanúsítja, a villa alakú, kikövezett útelágazásnál a római időkben vámház is állott. A tematikus vezetés során megismerkedhetünk e kiemelkedő jelentőségű kereskedelmi- és hadiút történetével, nevének eredetével és szerepével Savaria létrejöttében, valamint megtudhatjuk, hogyan közlekedtek a rómaiak. Megismerkedhetünk továbbá az itt megtalált nevezetes vámbélyegzővel, annak hajdani tulajdonosával, és rövid bepillantást nyerhetünk a római vámrendszer rejtelmeibe is.
A sétát vezeti: Simon Gábor tárlatvezető

Április 27. (szerda) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Káldy 100
Kamarakiállítás-megnyitó

A 100 éves Káldy Lajost mozgalmas és színes élete egészén keresztül a rajz és a népművészet iránti elkötelezettség kísérte. A zöldek végtelen skálájával festi képeit. Mesterien használja a hideg-meleg színkontrasztok hatásait. Radnóti Kovács Árpádtól, mesterétől és példaképétől tanulta a friss, ropogós festői előadásmódot, míg Burány Nándortól a tiszta színekre való törekvést, a színörömöt.
Káldy Lajos így vall magáról: „A varázslatos szépségű magyar táj festője lettem”. Vízfestményein, melyeket a legszívesebben fest, megjelennek a csendéletek, a mezők, erdők, a falusi táj, a borospincék, valamint időnként a városi architektúrák. A kamarakiállítás ebből a gazdag életműből válogat.


Április 28. (csütörtök) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Párhuzamos MűTárgyEsetek 4. – A textilművészet

Előadások:
Restaurátor szemmel a Smidt Múzeum textilgyűjteményéről
Előadó: Nagy Rebeka restaurátor, Iparművészeti Múzeum
Az anyag- és készítéstechnikai vizsgálatok révén esetenként a készítés/vásárlás idejéről vagy helyéről is információt hordoznak, ha a velük foglalkozó szakember megfelelően tud olvasni a nyomokból. A 19-20. században megjelenő új színezékek, szövet- és öltéstípusok megfigyelése sokat segít egy-egy tárgy meghatározásában. Vajon milyen kérdések merülnek fel egy restaurátorban, amikor először vizsgál alaposan egy textíliát? Hogyan találja meg ezekre a válaszokat és mi mindenre következtet mindezekből?
 
A kortárs textil lehetőségei és irányai
Előadó: prof. Baráth Hajnal Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész, egyetemi tanár, Budapesti Metropolitan Egyetem
A kortárs textil lehetőségei és irányai kerülnek fókuszba az előadásban. Szó esik a kompozitokról, az anyag-vezérelte designról, a fenntarthatóságról és arról, hogy mi is az a „slow design”. Példákon keresztül mutatjuk be, hogyan készít fel a kortárs kihívásokra a METU textil-oktatása.


A rendezvénysorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.



A programváltozás jogát fenntartjuk!