Múzeumi programok - 2022. november

MÚZEUMI PROGRAMOK – 2022. november
November 3. (csütörtök) 16.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
TeTT/Megtört progresszió
Kiállításmegnyitó

 Az „új gazdasági mechanizmussal” együtt járó társadalmi nyitás az 1960-as évek végén és a '70-es évek legelején szinte felrobbantotta a magyar művészeti életet. A „helsinki békefolyamat” jegyében is nyitó hatalom rövid gyeplőn, de engedte a kibontakozó új művészetet, sőt némileg támogatta is a kezdeményezéseket. Abban a pillanatban azonban, amikor – akár tévesen, akár joggal – azt érezte, hogy a művészek ellene dolgoznak, közbelépett, és közvetlen vagy közvetett eszközökkel ellehetetlenítette a próbálkozásokat.
A Megtört progresszió című kiállítás nyolc év hazai történéseit és művészeti törekvéseit tekinti át. Bemutatja azokat politikai és társadalmi folyamatokat, amelyben a magyar progresszió megszületett, végigköveti az új művészeti utak sorsát, amelyek – sajnos szinte kivétel nélkül – elhaltak, vagy alkotóik elhagyták az országot.
A rövid „virágkor” azonban nem múlt el nyomtalanul, hiszen a „hivatalos” kultúra is megváltozott. A hatalom megértőbb nem, de óvatosabb lett, és számos, a progresszióban induló művészt beemelt a támogatott kultúra körébe.
2022-ben lesz 50 éve, hogy megjelenhetett Magyarországon is a Syrius zenekar Ausztráliában felvett, a műfajra és az évtized alkotóművészeire is óriási hatású Devil's Masqurade című nagylemeze. Kiállításunk a zenekar előtt is tiszteleg.
 
November 5. (szombat) 15.00
SAVARIA MÚZEUM
Mélység és magasság. Erzsébet királyné Vas vármegyei kötődésű palota- és udvarhölgyei
Tematikus tárlatvezetés

Erzsébet királyné szoros kapcsolatot ápolt a magyar arisztokráciával. Az 1860-as évek elejétől tudatosan választott közvetlen környezetébe magyar embereket. Magyar palotahölgyei közé a legelőkelőbb családok nőtagjai kerülhettek be, mint az Andrássy, Cziráky, Esterházy, Erdődy, Szegedy, Fáy, Festetics, Hunyady, Károlyi, Zichy, Szapáry, Széchenyi és Teleki családok nőtagjai. Udvarhölgyei szintén régi magyar nemesi családokból származtak: Hunyady Karolina, Festetics Mária, Mailáth Sarolta, Mikes Johanna, Sztáray Irma grófnők. E rendhagyó tárlatvezetés során kiemelt figyelmet kapnak Erzsébet királyné Vas vármegyei kötődésű udvar- és palotahölgyei. Az udvarhölgyek közül gróf zabolai Mikes Johanna, „Janka grófnő” (1866–1930), aki 1891 és 1895 között teljesített Erzsébet mellett udvarhölgyi szolgálatot. Janka grófnő ezen időszak alatt mélységeket és magasságokat is megjárt: támasza és vigasza volt a gyászában elmerülő királynénak, ugyanakkor társa volt utazásaiban is: elkísérte őt többek között Korfura, Algírba, Kairóba, Madeirára, Bad Gastein híres fürdőhelyére, Bártfára, ahol csodálatos túrákban és meglepő kalandokban is része volt: [Erzsébet királyné] „Mikes Jankával nagy hegyi utakat tesz, éjszaka szénán alszik, havasi parasztkunyhókban.” A tárlatvezetés során ugyanakkor Erzsébet királyné két palotahölgye is fontos szerepet játszik: gróf Erdődy Gyuláné gróf Széchényi Emília, illetve Szegedy Györgyné báró Gerliczy Irma, akik a karitatív munka terén alkottak maradandót Vas vármegyében. Közismert, hogy Erzsébet királyné több jótékony intézmény védnöke volt Magyarországon, például az Első Magyar Bölcsőde Egyleté és a Vöröskereszt Egyleté. Szívesen látogatott el árvaházakba és népkonyhákba. Palotahölgyei a jótékonykodásban is követték példáját, sőt – jelen esetben – új utakat nyitva, kiszélesítették a humanitárius munka palettáját, amiért az uralkodó Erzsébet-renddel tüntette ki őket.
Tárlatvezető: Kelbert Krisztina történész
A múzeumi belépés ingyenes, a tárlatvezetés díja: 400 Ft/fő.
 
November 5-6. (szombat-vasárnap) 9.00-16.00
VASI SKANZEN
Szent Márton-napi vásár

A VÁSÁROSOK KÍNÁLATÁBÓL:
Sült gesztenye, kemencés aszalványok, kürtőskalács, kecskesajt, házikolbász, házi rétes, különböző mézek, szörpök, borok, forró csoki, szálas teák, tökmagolaj, homoktövis termékek, berkenyelé, velős pirítós, fast-food: hamburger, hot-dog, gofri, kebab és társai;
irha, szőrme, bőráru, kötött és horgolt holmik, népi kerámia és hangszer, kékfestő termékek, csuhé és más természetes anyagokból ajándékdíszek, ásványok, ékszerek, fajátékok, lélekmackók, kerti bútorok…
 
PROGRAM:
November 5. (szombat) 9.00-16.00
Szent Márton-nap

10.00 Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület bemutatója
10.30 A Hétszínvirág Óvoda Márton-napi műsora
11.00 A hazudós egér – a Mesebolt Bábszínház előadása
13.00 Paraszti életmód és Szent Márton-hagyományok az elmúlt században
Sztankovánszky Zita tárlatvezetése
14.00 Szent Márton gyümölcsei – kerekasztal-beszélgetés
Résztvevők: dr. Balogh Lajos, dr. Illés Péter, Orbán Róbert, Szommer Ildikó
15.00 ATARU TAIKU koncert
 
November 6. (vasárnap) 9.00-16.00
Liba-nap

10.00 A Szűrcsapó Óvoda műsora
10.30 A Brenner János Óvoda műsora
11.00 Az ALMA Együttes gyerekkoncertje
12.00 A Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület bemutatója
13.00 Liba-tál – a főzőverseny eredményhirdetése
14.00 Paraszti életmód és étkezési szokások az elmúlt században
Sztankovánszky Zita tárlatvezetése
15.00 Batu-tá kalandjai – a Mesebolt Bábszínház előadása
 
Jegyárak:
  • teljes árú belépőjegy: 2.000 Ft
  • kedvezményes árú belépőjegy Szent Márton-kártyával: 1.600 Ft
  • diák, nyugdíjas: 1.000 Ft
  • diák, nyugdíjas Szent Márton-kártyával: 800 Ft
  • 6 év alatt ingyenes
 

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
 
 
November 9. (péntek) 15.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Szimpózium Szent Márton tiszteletére

Előadások:
  • Szent Márton lelki karaktere és üzenete
    Dr. Pőcze István elnök, Szent Márton Lovagrend Egyesület
  • Nagy Károlytól Ferrari Zsigmondig. A Szent Márton-templom története 1638-ig
    Dr. Kiss Gábor történész, régész, Savaria Múzeum - Szent Márton Intézet
  • A szombathelyi Szent Márton-templom a domonkosok idején (1638-1950)
    Dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész, gyűjteményvezető, Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, Vasvár
A konferencia nyilvános, a belépés díjtalan.
A program a Szent Márton Lovagrend, a Szent Márton Lovagrend Egyesület és a Savaria Múzeum - Szent Márton Intézet szervezésében valósul meg.
 
November 9-én, 10-én és 11-én a Szombathelyi Képtár nyitvatartási idejében (9.00-17.00) Szent Márton-játékok várják az érdeklődőket az intézmény aulájában!

November 11. (péntek) 14.30

SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Petőfi színvilága/A népi díszítő- és tárgykultúra szanhasználata a kortárs képzőművészetben
Szántó István képzőművész tárlatvezetése

A Szombathelyi Képtárban Szántó István képzőművész várja az érdeklődőket a Petőfi színvilága /A népi díszítő- és tárgykultúra színhasználata a kortárs képzőművészetben című kiállítás záró tárlatvezetésére. A Fa Képzőművészeti Alkotóműhely bemutatkozó kiállításának tárlatvezetése során közelebb kerülhetnek a látogatók az elkészült munkákhoz és felfedezhetik, hogy mennyire erősen kötődik egymáshoz a négy, látszólag elkülönülő témakör: Petőfi költészete, a népi tárgyalkotó kultúra, a színtudatosság és a kortárs képzőművészet.

November 12. (szombat)10.30

ISEUM SAVARIENSE
Inventio Osiridis - Osiris puzzle
Ingyenes tárlatvezetés

Az ókori egyiptomiak Hathyr hónap 17. napján (november 3.) tartották az Inventio Osiridis ünnepét. Egy szent előadással (egyfajta passiójátékkal) emlékeztek meg Osiris haláláról és feltámadásáról. Az istent különböző szertartásoknak vetették alá, és feleségét, Isist ez alkalommal feketébe öltöztették. Az ünnepség az újjászületés halál feletti diadalát hirdette, és biztosította a mezőgazdaság virágzását.
Tárlatvezető: Horváth Bianka

November 12. (szombat) 14.30
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY és SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Siklós – Velem/A modern magyar kerámia- és textilművészet bölcsői
Ingyenes tárlatvezetés

Rendhagyó tárlatvezetésre invitáljuk mindazokat, akik kedvelik ’70-es, ’80-as évek kerámia- és a textilművészeti alkotásait. A TeTT kiállítássorozat két tárlatán (Symposion ’69, ’70 és Velem 1975-83) bemutatjuk a magyar iparművészetben, ezen belül is a kerámia- és textilművészetben robbanásszerű változást előidéző alkotóműhelyeket. Az ott készült műveken keresztül rámutatunk azokra a szellemi, kifejezésbeli hasonlóságokra és különbségekre, amelyek a legjellemzőbbek, amelyek e két alkotóközösséget összekötik, megkülönböztetik egymástól.
A vezetést a kiállítások kurátorai, Cebula Anna és Czenki Zsuzsanna tartják. Kezdés 14.30-kor a Schrammel-gyűjteményben a siklósi kerámiák között, majd onnan átkísérjük Önöket a Képtárba, ahol a Velemben készült textilekkel folytatjuk. A Képtár zárásáig ajánljuk megtekinteni a sorozat harmadik kiállítását, a Megtört progressziót.
 
 
November 19. (szombat) 15.00
SAVARIA MÚZEUM
„Neked én mindig Sisi néni leszek…”
Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné a rokonok körében

Előadó/tárlatvezető: Takács Zoltán Bálint történész, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója


Ferenc József osztrák császár, magyar és cseh király házassága politikai ügy volt, mellyel édesanyja, a bajor királyi családból származó Zsófia hercegnő messzemenően tisztában volt. Többszöri kísérlet után végül saját testvérének, Ludovikának a leányát, Ilonát szemelte ki fia jövendőbelijének. Az alapos előkészületek ellenére mégsem a gyönyörű Ilona, hanem húgának, Erzsébetnek a kezére került a jegygyűrű. A vőlegény és a menyasszony közti rokonság rendkívül közeli volt, hiszen a fiatalok egymás unokatestvérei voltak. A történethez hozzátartozik, hogy Erzsébet hercegnő édesapja szintén Wittelsbach volt, ugyanannak a történeti családnak a nevét viselte, melyet a bajor királyok sorát adta a 19. században.
A tárlatvezetéssel egybekötött előadás során a Wittelsbachokat és Habsburgokat összekötő sűrű rokoni szálakat bogozzuk ki, miközben bejárjuk nemcsak a kiállítást, hanem egész Európát. Eljutunk Angliába, kiruccanunk Portugáliába, bejárjuk Bajorországot, de átnézünk Braziliába is. A legtöbbet mégis a közeli kisvárosban, Sárváron töltünk, melynek történelmi várában szintén Habsburgok és Wittelsbachok laktak.
Szóba kerülnek a magyar nyelv tanulási nehézségei, de a Winnetou kalandjait olvasó hercegkisasszonyok is. Nem feledkezünk meg a legszebb magyar tájakról sem, mint a Balaton és a Hortobágy, de a gödöllői kastély lakosztályaiba is bekukkantunk.
Az előadás során megismerhetjük a sárvári múzeum új állandó kiállítását, mely a város bajor örökségét mutatja be.
 
Az előadás és a tárlatvezetés tervezett ideje 90 perc.
A program múzeumi belépőjeggyel látogatható.

November 25. (péntek) 15.00
SAVARIA MÚZEUM
Van-e joga egy császárnénak a személyes boldogsághoz?
Erzsébet vonzásai és választásai

Csorba László történész előadása

Az európai ember kultúrája a reneszánsz hajnala -- Rómeó és Júlia megindító története -- óta vallja, hogy minden embernek joga van az érzelmi önrendelkezéshez. De igaz-ez a császárokra és királyokra -- mi több, a feleségeikre és a leányaikra nézve is? Létezik olyan államérdek, ami miatt egy asszonynak még akkor is tűrnie kell a szerelem nélküli kötelékeket, ha a szervezete fellázad és betegséggel tiltakozik az agresszió ellen? Miért tekintik sokan manapság Erzsébet királynét a női sorsválasztó szabadságért zajló küzdelem egyik első hősének és mártírjának?

Az én Sisim
Beszélgetés szombathelyi gyűjtőkkel Erzsébettel kapcsolatos tárgyaikról és gyűjtőszenvedélyükről
Vendégek: Asbóth Mária, Müller Eszter, Simon Anna
A beszélgetést vezeti: Kelbert Krisztina történész

A program a Sisi – Királyné feketén-fehéren című kiállítás záró eseménye!
A rendezvény kedvezményes belépőjeggyel (400 Ft/fő) látogatható!

 
 
A programváltozás jogát fenntartjuk!