Tepsi fesztivál a Vasi Skanzenben

Összefoglaló a Tepsi és miniTepsi fesztivál megvalósulásáról:

PDF megnyitása/letöltése.

Projekt azonosítószám: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00882
 
Kedvezményezett neve: SAVARIA MEGYEI HATÓKÖRŰ VÁROSI MÚZEUM
 
Projekt címe: Tepsi fesztivál a Vasi Skanzenben
 
A rendezvény időpontja: 2021. 07. 10; 2022. 05. 28.
 
A Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. 05. 30
 
A Támogatás intenzitása: 100%
 
A szerződött támogatás összege: 9 214 660 Ft
 
A projekt tartalmának bemutatása:
 
A hagyományteremtő szándékkal megrendezésre kerülő „Tepsi fesztivál” célja, hogy hozzájáruljon a helyi társadalom megújításához és a helyi közösségek részvételét fokozza. A rendezvénnyel kettős cél megvalósítása a szándékunk: egyrészt, hogy a Vasi Skanzen nagyrendezvényeinek kínálatát bővítsük, másrészt e rendezvénnyel hozzájárulhatunk Szombathely város turisztikai vonzerejének erősítéséhez is.
A Vasi Skanzen nagyrendezvényeinek töretlen sikere bizonyítja, hogy Szombathely lakosai igénylik és szeretik a hagyományőrző, a népi életmódot és kultúrát bemutató, valamint a vásárokra jellemző gasztronómiai sokszínűséget. A késő őszi Szent Márton-napi Országos Nagyvásár mellett, városunkban elsőként, ám hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg a nyári „Tepsi fesztivált”, mely első alkalommal az ősi és az egészségtudatos táplálkozásban egyre nagyobb teret hódító kásafélékre épül. A következő években más-más alapanyag kerül „terítékre”. A közös főzés, az élményszerű ismeretszerzés, kézműves foglalkozások, családi játékok, szórakoztató műsorok és előadások mind a helyi közösség aktív részvételére számítanak.
A Vasi Skanzen a paraszti életmódot bemutató tagintézményünk, igazi családias környezet, ahol a fenntarthatóság a növénytermesztésben és állattartásban napi szinten jelen van. Az épített hely adott, a programok pedig innovatív elemeket hordoznak.
A projekt első elemeként, tavasszal helyi közreműködőkkel közösen vetünk a Skanzen egyik parcellájába hajdinát, kölest. A haszonnövények betakarítására nyáron kerül sor. A fesztiválon a termést meg lehet majd törni a „kölyű” nevű kézimalommal és közösen készíthetünk ételt belőle. Tradicionális és az új trendek szerinti „kásákat” készítenek meghívott szakértő vendégeink.. Ezzel az akcióval a lakosság életminőségét javítjuk, gondolkodását tudatosabbá tesszük. A hasznos ismeretek mellett a kisgyermekes családoknak bábelőadással, koncerttel, mesékkel szolgálunk. Késő délutántól helyi és nemzetközileg is ismert zenei együttesek szórakoztatják a közönséget.