Kutatók Éjszakája 2021

Szeptember 24. (péntek) 17.00–23.00 
SAVARIA MÚZEUM
Kutatók Éjszakája
Ha szeptember utolsó péntekje, akkor: Kutatók Éjszakája!!!
Ismeretterjesztő előadásokkal, bemutatókkal, interaktív foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket, minden korosztályból!

PROGRAM
17.00 Szombathelyi Természetbúvár - A Múzeumpark élővilágát bemutató információs táblák avatása, majd ismerkedés a park történetével, Csíki István történész kalauzolásával

18.00 Ismerd meg a vadászokat! - M. Koncz Bernadett hivatásos vadász interaktív bemutatója

19.00 A toportyántól a fába szorult féregig – dr. Dremmel László vadászati és halgazdálkodási szakügyintéző előadása
Róka, aranysakál, farkas. Házi kedvencünk, a kutya rokonsága. Itt élnek velünk, de megítélésük, velük kapcsolatos érzéseink, a róluk alkotott lesújtó, vagy éppen romantikus kép legtöbbször felületes ismereteken és hallomásból szerzett információkon alapul, gyakran még a vadászok köreiben is. A három faj helyzete, kedvelt élőhelye, főbb tápláléka, az emberhez való viszonya a faji sajátosságok okán eltérő, ami nagyban befolyásolhatja a róluk kialakított véleményt. Tudományos kutatások eredményei és szakemberek megfigyelései, tapasztalatai segítenek megérteni őshonos kutyaféléink természeti és emberi környezetben betöltött szerepét és viselkedését.

19.30 Légycsapóval a világ múzeumaiban - Prof. dr. Vig Károly entomológus előadása a Bogárklubban
Már megint egy légy! – hessintjük el bosszankodva asztalunkról a pimasz rovart. Mindenütt ott vannak, szemtelenül, kéretlenül, betegségek kórokozóit cipelve lábaikon és szájszervükben, beköpve ételeinket, beszennyezve tárgyainkat. De éppen ez a kikezdhetetlennek tűnő bátorságuk sugallhatta, hogy talizmánként viselve tulajdonosát is hasonló képességekkel ruházhatják fel. Az ókori Egyiptom legáhítottabb kitüntetése a „Bátorság legye” volt és számos itáliai város kapuja fölött függött szoborként vagy ásták el a paloták küszöbe alá, hogy megvédjen a rontástól.
A 15–16. században készült festményeken is ott pózol, halált, dögvészt és elmúlást hirdetve, de rontáselhárító lényként is megjelenik. Lepkével párosulva magát Krisztust, az újjászületést és az elmúlást, a világ örök körforgását jelképezte a középkori festményeken.
Nem is gondolnánk, hogy ez a parányi rovar ekkora karriert futhatott be! A festészet remekművei segítségével nézzük meg, hogyan és miért történt mindez!

20.00 A 441-es germán férfisír leletei - Kusztor Gergely főrestaurátor előadása
Az M86-os autóút megelőző feltárása során, a 2. lelőhelyen előkerült, germán népcsoporthoz, a langobárdokhoz köthető fémleletek restaurálásakor a legnagyobb problémát az előrehaladott korróziós folyamatok jelentették. A tárgyak nagyon törékenyek, sérülékenyek voltak.  Az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, hogy a sírban fekvő személy, aki mellé két kutyát is eltemettek, életében halászattal, vadászattal foglalkozott.

20.30 Vadászat – közel a természethez - tárlatvezetés az időszaki kiállításban prof. dr. Vig Károly főmuzeológussal

21.00 Vadászat - a legősibb mesterség - tárlatvezetés az állandó kiállításban Sánta Barbara régész muzeológussal
Ellenség vagy házikedvenc? Eleség vagy mitikus ős? A tárlatvezetés során megismerkedhetünk a régi idők vadászfegyvereivel, az emberek és állatok koronként változó viszonyával.

22.00 Lepkegyűjtés Ghánában - dr. Kúti Zsuzsanna a Magyar Meteorológiai Társaság szombathelyi csoportjának elnöke, kutató tanár előadása

FOLYAMATOSAN: KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK
• bőrgravírozás és személyes ajándéktárgy készítése
• skatulyába zárt erdőlakók
• logikai és memóriajátékok, kirakók, kvízek, feladványok
• II. Ulászló vadászata
• "Emelem kalapom!” a vadász öltözete és felszerelése
• szemtévesztés – a mikroszkóp alatti világ
• mancsfogós könyvjelzők és marionett állatfigurák készítése
• csapdázás, vadfogás technikák
• lézerszimuláció
• mozisarok
 

A belépés ingyenes.
A programváltozás jogát fenntartjuk!