SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Régészet


Vas megye területéről előkerült legkorábbi emlékeket a múzeum őskori gyűjteménye őrzi. 1908-ban báró Miske Kálmán, majd 1925-ben gróf Széchenyi Rezső által kerültek be a Régiségtárba az első őskori tárgyaink. Kezdetben ajándékozások és vásárlások révén gyarapodhatott a törzsanyag, majd később a feltárások útján múzeumi nyilvántartásba vett állományi résszel egészült ki. Utóbbiak közül az ezredforduló idején meginduló nagyobb felületű megelőző régészeti kutatások hatalmas mennyiségű és minőségű leletanyagot szolgáltattak a tudományos kutatás és a közművelődés számára egyaránt.
A Savaria Múzeum teljes régészeti állománynak mintegy egyharmadát kitevő őskori gyűjtemény jelenleg 45131 leltározott egységből és 91359 tárgyból, valamint egyedileg leltározatlan műtárgyi részből áll.
A mindennapi élet használati tárgyai mellett a ritkaságnak számító, különleges eseményekhez kapcsolódó – méltán európai hírű – leletegyütteseink: az újkőkori kőeszközök és kisplasztikák (Sé, Szombathely, Sorkikápolna), a bronzkori és vaskori kincsleletek (Velem, Ság-hegy, Gór, Ikervár), a vaskori temetkezésekből származó fegyverek (Csehimindszent, Bucsu, Hegyfalu), valamint a kelta korban földbe rejtett ezüst éremkincsek (Szombathely, Velem, Simaság).
Az őskori gyűjtemény kurátora Kolonits László (2019–). A gyűjtemény egykori régész munkatársai: Mozsolics Amália (1940–1941), Károlyi Mária (1967–1998), Bándi Gábor (1973–1985), Fekete Mária (1974–1992) Ilon Gábor (1995–2008), Farkas Csilla (2000–2013), Nagy Marcella (2008–2018) és Nagy Gergely (2014–2021). Tovább az online adatbázisba »


Az impozáns és gazdag leletanyaggal bíró római kori gyűjtemény Savaria területéről és territoriumáról előkerült tárgyi leleteket tartalmazza. A szervezett és folyamatos gyűjtés a Vasmegyei Régészeti Egylet 1872-es megalakulásától számítható.
A gyűjteményben kiemelt figyelmet érdemelnek a Capitoliumi Triász torzói, a Rómától 675 mérföldet megadó mérföldkő, a trójai mondakör jeleneteit ábrázoló domborműves sírsztélék és az ókeresztény sírkövek. A kistárgyi leletek között nagy értéket képvisel a Balozsameggyesen előkerült kincslelet. A vallási tárgyak közül kiemelkednek a korai keresztények emlékei, a Menas-ampolna, a krisztogrammos ruhakapcsoló tű és egy monogramkereszt formájú lámpafüggesztő. Országos viszonylatban is jelentősek az itáliai importcikkek, borostyánékszerek, orvosi műszerek, ólom fogadalmi tárgyakés két gladiátort ábrázoló csontnyelű zsebkés.
A gyűjtemény 283.769 db (163.169 tétel) tárgyat tartalmaz, kurátorai Anderkó Krisztián, Tárczy-Mladoniczki Réka, Sosztarits Ottó és dr. Kiss Péter. Tovább az online adatbázisba »


A népvándorlás kori gyűjtemény – a történeti korszak időtartamának megfelelően – a múzeum legkisebb gyűjteményi egysége: 1771 leltári tételen 2667 db. tárgy tartozik hozzá. A Vas megye és Szombathely területén feltárt, V – IX. századi temetők és települések leletanyagát foglalja magába. Kiemelkedő egységei a lukácsházi és vasasszonyfai avar temetők anyagai, a 2013.-ban feltárt szelestei VI. századi germán temető leletei, valamint egy bronztöredék Rábapatyról, amely feltehetően egy hun áldozati üst maradványa. A gyűjtemény részét képezik Lipp Vilmos keszthelyi ásatásából származó anyagok is.
A gyűjtemény létrehozása dr. Kiss Gábor nevéhez fűződik, aki 1985-től fogva szisztematikusan külön kezelte a népvándorlás kori leletanyagot, illetve elkülönítette a korábban múzeumba került, más korszak leleteivel együtt beleltározott tárgyakat is. A gyűjtemény kezelője Sánta Barbara. Tovább az online adatbázisba »


A gyűjtemény a vasi városokból és falvakból előkerült kincsleleteket, mindennapi használati tárgyakat, üvegtárgyakat, vaseszközöket, edényeket, kályhacsempéket, a temetők földjében megőrződött viseleti elemeket, valamint az egyházi és világi épületek feltárásaiból, műemléki kutatásából származó faragott kőanyagot őrzi. Kiemelkedő darabjai a 14. századi csepregi edénylelet fazekai és kályhaszemei, a 16. századi szombathelyi reneszánsz kincslelet ezüstpoharai és ezüst övei. A soros temetők közül az ikervári és a szombathelyi sírmezők tárgyai, a templom körüli temetkezési helyek közül pedig a jáki és kőszegi belvárosi temető gyöngyös pártái és fémfonalas viseleti elemei bírnak kiemelt jelentőséggel.
A jelenleg 23.274 leltári egységből és 47.592 tárgyból álló középkori gyűjtemény 1974-ben, a múzeum első korszakos régésze, P. Hajmási Erika munkába állását követően vált önállóvá. Rajta kívül 1983-tól Kiss Gábor, 2001-től Pap Ildikó Katalin, 2006-2007-ben Skriba Péter, 2020-tól Nyerges Éva Ágnes gyarapította anyagát. Kurátora Nyerges Éva Ágnes. Tovább az online adatbázisba »


A gyűjtemény a megyei régészeti feltárásokból származó emberi maradványokat őrzi. A kisebb mértékben ős-, nagyobbrészt római-, népvándorlás-, közép- és koraújkori temetők anyagában találhatóak langobard kori torzított, és római- valamint honfoglalás kori trepanált (lékelt) koponyák, harci és egyéb traumás sérülések, valamint betegségek és genetikai rendellenességek nyomait viselő csontmaradványok is.
A gyűjtemény bepillantási lehetőséget nyújt a Vas megyében hajdan élt népességek, embercsoportok anatómiai variációinak és fizikai jellegzetességeinek változásába. A csontok alapján dokumentálhatóak az életmód, táplálkozási hiánybetegségek, súlyosabb fertőzések, egyes krónikus betegségek, a fokozott fizikai igénybevétel, az egészségtelen életkörülmények és a csontdaganatok okozta elváltozások nyomai.
A 2636 egységből álló gyűjtemény gondozását dr. habil. Tóth Gábor antropológus, humánbiológus (ELTE-SEK) szakmai ellenőrzése alatt a Savaria Múzeum korszakos régészei végzik. Tovább az online adatbázisba »

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése