Adventi készülődés Heinz Gyula nyomdokaiba lépve

Heinz Gyula cukrászmester 1920-ban nyitotta meg első saját cukrászműhelyét Szombathelyen, ahol a Smidt Múzeumban látható cukrászati eszközöket használta. Az aprósütemények formáját, méretét speciális, - Budapestről, Ausztriából és Lengyelországból származó - kiszúrókkal, vágóeszközökkel és sablonokkal alakította. Az országos hírnevű cukrászmester 1972-73 között a szombathelyi Smidt Múzeumnak ajándékozta a teljes cukrászfelszerelését.
 
Advent idején sok családban szokás az aprósütemény- és linzersütés, mely kellemes családi program lehet.
Tarts velünk, és készíts linzert egy régi linzerrecept alapján! Nagyon egyszerű és finom!
 
Linzerrecept
 
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 1 egész tojás
A tetejére:
- 1 tojásfehérje
- darált dió
- 1 csomag vaníliás cukor

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd hűtőben legalább fél órát pihentetjük. Lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk, tetszőleges formákat szaggatunk a tésztából, majd a kiszaggatott formák felének közepét is kiszúrjuk egy kicsi, kör alakú szaggatóval. A középen is lyukas tészták tetejét tojásfehérjével megkenjük és cukrozott darált dióba mártjuk. 
180 fokon, rövid ideig – amíg a dió elkezd pirulni – sütjük a többi, nem lyukas kiszaggatott tésztával együtt.
 
Ezt a videót felsősöknek, kisebbeknek szülői segítséggel ajánlom.
 
Kellemes sütögetést kívánok!
 
Zsebők Györgyi
múzeumpedagógus
Smidt Múzeum