archiv
 • Azúrkék kiállítás

  A természet- és történettudományi kiállítások után kortárs művészeti tárlat nyílt az Adria-sorozatban a Szombathelyi Képtárban. Augusztus végéig 53 művész 61 Adria-ihlette alkotása tekinthető meg az intézményben. 

 • Megnyílt az Iseum Adria-kiállítása

  Május 29-én este a második legnagyobb tárlata nyílt meg az Iseumban annak a nyolc kiállításból álló sorozatnak, amely őszig az Adria kultúráját, élővilágát mutatja be Szombathelyen.

 • A fürdőélet aranykora elevenedik meg a Smidt Múzeumban

  A „boldog békeidők” és a második világháborút megelőző évtizedek utazási szokásaiból, fürdőkultúrájából ad ízelítőt a Smidt Múzeum Adria-kiállítása. A  kedvelt tengerparti fürdőhelyek társasági életét, a családi nyaralások hangulatát korabeli képeslapokkal, szombathelyi polgárok egykori viseleteivel idézik meg, és a látogató ízelítőt kap a Monarchia haditengerészetének múltjából is.

   

   

Hírek, érdekességek

 

 • 69r[1].jpg

  Régi hagyomány a sóbetakarítás Piran környékén

  Több ezer kristályosító medencét építettek az elmúlt századokban a mai Szlovénia területén, az Adria térségében. A sóbetakarítás történetét idézte fel a Vasi Skanzenben nyílt kiállítás megnyitóján Flavio Bonin történész-muzeológus. Az elhangzottakból idézünk.

 • ferencz_eszter_rs[1].jpg

  Augusztus 31-ig lubickolhatunk a kékben

  A hónap végén bezár a Szombathelyi Képtár Múzsám, Adria című kiállítása, utoljára vasárnap (31-én) tekinthetők meg a Dunántúlról gyűjtött alkotások, köztük kollégánk, Ferencz Eszter munkája.

 • DSC_6836.jpg

  A sómezők múzeuma a Vasi Skanzenben

  A pirani Tengerészeti Múzeum egyik legérdekesebb gyűjteménye mutatkozik be Szombathelyen, a Vasi Skanzenben. A múzeumok Adria-sorozata keretében az egykori szlovéniai sólepárlók hagyományos működését ismerhetik meg a látogatók. A kiállítást augusztus 20-án nyitotta meg Franco Juri, a Sergej Mašera Tengerészeti Múzeum Piran igazgatója.

 • DSC_0493_rs.jpg

  Tamburazene és bor az Isztriáról

  Tamburazenével, borkóstolóval költözött be az Isztria a Savaria Múzeumba. Megnyílt az Adria-sorozat újabb kiállítása, amely a tengerpartot „kiszolgáló” területek gazdálkodását, borkultúráját mutatja be a látogatóknak. Beszéljenek a képek!

 • csacsi1.jpg

  Szamár az Adrián és a Skanzenben

  Nemrég röppent fel az örvendetes hír, hogy a Vasi Skanzenben kis fiúszamár született. Erről a különös-kedves állatról valaha írott jellemrajzok minden bizonnyal egyik legpontosabbja és legköltőibbje olvasható Predrag Matvejević A Földközi-tenger – Tájak, népek, kultúrák című, nagyszerű könyvében.

 • Akantusz1_rs.jpg

  Oszlopfőkről ismerős a medvekarom

  A korinthoszi oszlopfők jól ismert díszítőeleme az akantusz, magyarul medvekarom. Az Iseumban kőbe faragva és növényként is megismerhető. Ez utóbbit botanikus kollégánk - Pompejiből hozott magból - saját maga nevelte.

 • beolvasas0002_rs[1].jpg

  Olaszország, imádlak!

  EGY TÁRGY - EGY TÖRTÉNET 7.

  Rékasi Judit régi fotókat és féltve őrzött emléktárgyakat kölcsönzött a Savaria Múzeum Mi is nyaraltunk az Adrián! című kiállítására. Olaszország, ott is egy egykori halászfalu évtizedek óta "fogva tartja".

 • adria_1_rs[1].jpg

  Háló-halom - Szlovénia, Koper 2007

  Az Adria élővilágát és a víz alatt talált ókori emlékeket bemutató kiállítás szimbóluma lett ez a színes fotó, amelyet kollégánk, Dankovics Róbert készített néhány éve a koperi kikötőben. Akkor még nem sejtette, mekkora hasznát vessszük majd :-)

 • DSC_0044_rs[1].jpg

  A fehér elefánt

  EGY TÁRGY - EGY TÖRTÉNET 6.

  Hogy kerül a fehér elefánt erre a Fiumében gyártott legyezőre? 

 • 20as-evek-furdőruha.jpg

  Semmi meztelenkedés!

  EGY TÁRGY - EGY TÖRTÉNET 5.

  Miben strandolt Szegedy Georgina az 1920-as években? Egy kis fürdőruha-divat az Osztrák-Magyar Monarchia évtizedeiből.

 • IMG_5304_rs.jpg

  "Kifelé sajtot, visszafelé kagylót csempésztünk a határon"

  EGY TÁRGY - EGY TÖRTÉNET 4.

  Ahogy a tengert a fotográfus Szabó Gábor látta a 70-es években ...

 • Udvozlet az Adriarol_rs.jpg

  „… annyit fürdünk, mégis mindig feketébbek leszünk.”

  EGY TÁRGY - EGY TÖRTÉNET 3.

  Az Üdvözlet az Adriáról! című kiállítás a Monarchia fürdőkultúráját, a „boldog békeidők” nyaralásait idézi meg a Smidt Múzeumban. Fő motívuma ez a képeslap, amelyet Crikvenicából küldtek Aranyosmarótra (ma: Szlovákia) 1907-ben.

 • Myrtus communis_foto_Farkas_Sandor_rs[1].jpg

  A szépség és a szerelem jelképe: a mirtusz

  A bódító illatú mirtusz a mediterrán országokban máig a menyasszonyi koszorúk és csokrok kedvelt virága. Most az Iseum kiállításán is találkozhatunk vele!

 • pompeii-squid.jpg

  Finom és vágykeltő - a kétezer éves receptet te is kipróbálhatod!

  A rómaiak imádták a halbelsőségekből készült garumot, számtalan ételt készítettek belőle. Egyet te is kipróbálhatsz, íme a recept, egyenesen a Római Birodalomból!

 • mokas-meduzak.jpg

  Tengeri hangulatot otthonra is varázsolhatsz

  Ha a Múzeumok éjszakáján lemaradtál róla, otthon is elkészítheted ezeket a mókás medúzákat!

 • Adria_iseum_09_rs[1].jpg

  Egy tárgy - egy történet 2.

  Az ókor göngyölege: az amfora

  Az ókor egyik legfontosabb tárolóeszköze számtalan változatban terjedt el a Földközi-tenger vidékén. A spliti és a poreči múzeum jóvoltából most a szombathelyi kiállításokban is látható jó néhány.

 • beolvasas00003_rs.jpg

  Egy tárgy - egy történet 1.

  Torjay Valter művészettörténész is elhozta régi Adria-parti nyaralásainak emlékeit a Savaria Múzeum kiállítására. Az evezőlapát, a velencei legyező, a szalmakalap és a bakelit lemezek mellett több fekete-fehér fotót is megőrzött gyermekkorából. Ő ez a tengerészsapkás, 10 év körüli kisfiú ...

 • DSC_0002 (1)_rs.jpg

  A Horvát Krónika az Adria-sorozatról

  Szombathelyen forgatott a Magyar Televízió horvát nemzetiségi stúdiója. Gugán János szerkesztő-riporter és operatőr kollégája 3 kiállításról készít képes beszámolót. A Savaria Múzeumban, a Szombathelyi Képtárban és az Iseumban forgattak szerdán. Aki segített nekik: horvát anyanyelvű kollégánk, Horváth Sándor néprajzkutató.

 • DSC_0002.jpg

  Kagylógyűjtemény, szalmakalap, hordozható lemezjátszó

  Megnyílt a Mi is nyaraltunk az Adrián! című kiállítás

  A Savaria Múzeum rendhagyó kiállítása ezúttal a szombathelyiek "gyűjteményéből" válogat: a régi fotók, a kempingszék, a gázfőző, a hordozható lemezjátszó vagy a régi bakelit lemezek a 70-es évek és az egykori jugoszláviai nyaralások hangulatát idézik fel. 

 • DSC_1893_rs.jpg

  Középpontban az Adria - a Múzeumok éjszakáján is!

  Június 28-án (szombaton) a Savaria Múzeum lesz az egyik helyszíne a Múzeumok éjszakája programsorozatnak. 18 és 24 óra között több érdekesség várja a tenger szerelmeseit!

 • Adria-20.jpg

  Tengerparti nyaralások emlékeiből nyílik kiállítás június 28-án

  Szombathelyiek hozták el nekünk a 30-40 évvel ezelőtti jugoszláviai és olaszországi nyaralások emlékeit: fotók, fürdőruhák, régi fényképek, képeslapok és a kempingezés jellegzetes kellékei is megtekinthetők lesznek a Savaria Múzeumban, a Kőtár előtti térben.