archiv
 • Azúrkék kiállítás

  A természet- és történettudományi kiállítások után kortárs művészeti tárlat nyílt az Adria-sorozatban a Szombathelyi Képtárban. Augusztus végéig 53 művész 61 Adria-ihlette alkotása tekinthető meg az intézményben. 

 • Megnyílt az Iseum Adria-kiállítása

  Május 29-én este a második legnagyobb tárlata nyílt meg az Iseumban annak a nyolc kiállításból álló sorozatnak, amely őszig az Adria kultúráját, élővilágát mutatja be Szombathelyen.

 • A fürdőélet aranykora elevenedik meg a Smidt Múzeumban

  A „boldog békeidők” és a második világháborút megelőző évtizedek utazási szokásaiból, fürdőkultúrájából ad ízelítőt a Smidt Múzeum Adria-kiállítása. A  kedvelt tengerparti fürdőhelyek társasági életét, a családi nyaralások hangulatát korabeli képeslapokkal, szombathelyi polgárok egykori viseleteivel idézik meg, és a látogató ízelítőt kap a Monarchia haditengerészetének múltjából is.

   

   

Falu az Adrián / Savaria Múzeum

Isztria néprajza a valóság és a turisztikai kínálat tükrében

2014. július 31 - szeptember 14.

A bor kultúrája a mediterrán vidéken és azon túl meghatározó része sok-sok ember életének – egyúttal sajátos módon kapcsolja össze a tradíciót a modernséggel. Az Adria keleti partjának legnagyobb félszigete, Isztria ebbe a körbe tartozik: lehetetlen a bor kultúrája nélkül beszélni róla.

A Falu az Adrián című időszaki kiállítás, amelyet a pazini néprajzi múzeum munkatársai készítettek a Savaria Múzeumban, a bor kultúrájára összpontosítva tár szemünk elé egy különleges panorámát… Az Adria mentén azonban évszázadokon át nem voltak falvak, csak városok léteztek – alkalmasint városállamok. A falvak vidéke a szárazföld felé haladva, a parttól mintegy tíz kilométeres távolságra kezdődött, szerves egységet alkotva a tengermellékkel. A turista azonban itt többnyire csak átutazik, siet, hogy mielőbb a vízparton nyaralhasson. 

A kereskedelem (a Monarchia idejétől a mai VinIstrá-ig), a gazdálkodás (főleg szőlőművelés), a pince és az egyre jelentősebb agroturizmus bemutatásával vázolja Isztria néprajzi múzeuma Isztria borkultúráját.

Bevezetőül egy különleges tárgy jeleníti meg Isztria és Vas megye kapcsolatát: a „bukaleta”, az Isztriából exportált egyedi formájú boroskancsó. Nem véletlen a hasonlóság a „bukaleta” és a „bokály” nevek között! Vidékünkre is eljutott a „bukaleta”: a pazini és a Savaria Múzeumé együtt köszöntik a látogatókat. Az Isztrián levesként fogyasztották belőle a bort.

Az időszaki vendégkiállítás horvát nyelven is megismerhető.