2014.08.07.
A Derkovits Kör - kiállításmegnyitó

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » A Derkovits Kör - kiállításmegnyitó

 • A szombathelyi Derkovits Gyula Képzőművészeti Szabadiskola történetének kezdeti éveiről nyílik kiállítás a Szombathelyi Képtárban. A művészeti alkotások mellett eredeti dokumentumok idézik fel az 1948 és 1953 közötti időszakot.
  Megnyitó: 2014. augusztus 7-én 17 órakor. Mindenkit szeretettel várunk!

  2014-ben emlékezünk meg Derkovits Gyula születésének 120., halálának 80. évfordulójáról.

  A Szombathelyi Képtár az eddig rendezett emlékkiállításokon a művész alkotásait mutatta be, és alkalom nyílt kortársai műveinek szerepeltetésére is. A Magyar Nemzeti Galéria ebben az évben nagy volumenű emlékkiállítást rendezett, amelyen Derkovits Gyulának a képtárban őrzött műveiből a legjelentősebbek szerepeltek. Mivel az előző emlékkiállításon az összes itteni művét bemutattuk, most új koncepció mentén készülünk.

  Derkovits Gyula szellemi örökségének feltérképezése során a nevével fémjelzett szabadiskola történetét, alkotóinak munkásságát mutatjuk be, egykorú tanulmányaik, műalkotásaik segítségével, és az érintettek szabadiskola utáni tevékenységét is reprezentáljuk.

  A művészeti alkotások mellett eredeti dokumentumok segítségével felidézzük azt a korszakot, amelyben a csoport elnevezése, szervezeti jellege is változott, de az együttműködés, a világ felé való nyitottság nem szűnt meg.

  A kiállítás célja annak demonstrálása, hogy nem működtek elszigetelten. A Derkovits név és az emberi-szakmai kapcsolatok révén a szabadiskola tagjai kötődtek az előző generáció elismert alkotóihoz, és vonzóerőt jelentettek a fiatalabbak számára is.

   

  Tisztelettel meghívjuk a Szombathelyi Képtárba

  Derkovits Gyula születésének 120., halálának 80. évfordulója alkalmából

  A SZOMBATHELYI DERKOVITS KÖR TÖRTÉNETE

  Az 1948 – 1953 közötti időszak

  című kiállítás megnyitójára

  2014. augusztus 7-én, csütörtökön 17 órakor.

   

  A vendégeket köszönti: Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója

  Köszöntőt mond: Csapláros Andrea, a Savaria MHV Múzeum igazgatója

  A kiállítást megnyitja: Torjay Valter festőművész, művészettörténész

   

  18 órakor találkozó az egykori tagokkal a képtár konferenciatermében.

   

  A segítségért köszönetet mondunk a művészeknek, a hozzátartozóknak, a szakmai kollégáknak, magánszemélyeknek, köz- és magánszervezeteknek és intézményeknek. 

  A kiállítást támogatta a Rumi Rajki Műpártoló Kör.