Foglalkozások (sorozat) 2021-2022

CSOMAGAJÁNLATOK 2021-2022
 
Az előző évekhez hasonlóan a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum a 2021–2022-es tanévben is kedvezményes múzeumpedagógiai foglalkozássorozatokat kínál óvodai és iskolai csoportok részére.
A programok nyitvatartási időben péntekig, előzetes bejelentkezés alapján látogathatóak.

A foglalkozássorozatra regisztrációs adatlap kitöltésével lehet jelentkezni, amely elektronikus formában elérhető itt: JELENTKEZÉS

A 2021/2022-es tanévben hat alkalmas  bérletet választhatnak a diákok, minden korosztályban:

 6 helyszín – Savaria Múzeum, Szombathelyi Képtár,Vasi Skanzen, Smidt Múzeum, Iseum Savariense, Vasi Múzeumi Látványtár.
A programok nyitvatartási időben péntekig, előzetes regisztrációt követően látogathatók.
A foglalkozássorozatra regisztrációs adatlap kitöltésével lehet jelentkezni, amely elektronikus formában elérhető a www.savariamuseum.hu honlapon, 2021. szeptember 1-től-október 08-ig.  


A foglalkozások muzeális intézményekben zajlanak, bel- és kültéri helyszíneken, ezért a gyermekek és a műtárgyak épségének megőrzése érdekében fokozott figyelmet kérünk a kísérő pedagógusoktól!
A foglalkozásokról és résztvevőiről felvételek készülhetnek. A múzeumpedagógiai rendezvényeken készített fotó- és videófelvételek kizárólag dokumentálásra, illetve a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum múzeumpedagógiai megjelenéseinek felületein illusztrációként kerülnek felhasználásra.
Amennyiben nem járul hozzá, hogy Önről, illetve csoportjáról felvétel készüljön, kérjük informálja erről a felvételt készítő kollégákat!

Múzeumpedagógiai sorozatunkra történő jelentkezési felület: 2021. szeptember 01- október 08-ig aktív.
 A jelentkezés csak a digitális jelentkezési lap kitöltésével lehetséges.


FONTOS TÁJÉKOZTATÁS!
 A muzeális intézmények, múzeumpedagógiai foglalkozások látogatása  az aktuális járványügyi törvényeknek megfelelően lehetséges.
A járványügyi helyzet miatt foglalkozásaink lebonyolítása során kollégainknak a múzeumpedagógiai terekben pontos időbeosztás szerint kell  dolgozniuk, a kiosztásra került  időpontokat pontosan kell tartaniuk.
 A programbeosztások során két foglalkozás között a fertőtlenítés lebonyolításához fél óra szünetet kell biztosítanunk múzeumi munkatársaink részére.  A korábbi évek gyakorlatától eltérően előfordulhat, hogy az Önök részéről a jelentkezési lapon igényelt  időpontok és az általunk ez alapján kiosztott időpontok eltérést mutatnak.

   Az idei tanévben kivételesen kérjük jelentkezőinket, kísérőiket- rugalmasan kezeljék e különleges  helyzetet!
   Kérjük Önöket kiosztott időpontjuk pontos betartására!  
   Alkalmazkodjunk egymáshoz! 

   Múzeumpedagógus kollégáinknak és  érkező csoportjainknak is fontos a biztonsági intézkedések együttes betartása.


  Köszönjük megértésüket!
 


 

 
LÉTelem ÉLelem – SOROZAT (6 alkalom)
 
Helyszínek: Savaria Múzeum, Szombathelyi Képtár, Smidt Múzeum, Iseum Savariense, Vasi Skanzen, Vasi Múzeumi Látványtár 
Részvételi díj: 2400 Ft/fő -minden korosztály részére.
A foglalkozások időtartama minden korosztály esetében: 60 perc.

Óvodai csoportoknak
részvételi díj: 2400Ft
1-2. osztályos diákcsoportoknak
részvételi díj: 2400Ft
időtartam: 60 perc/ foglalkozás

 
                                  ELŐÉTEL
 
 • SAVARIA MÚZEUM
Mit főztél? Kását!
Számos mesében, versben, énekben és mondókában szerepel az említett egyszerű étel. De tudjátok-e, hogy mennyit kellett a hajdani embereknek fáradozniuk, amíg megtölthették vele korgó gyomrukat?
 
 
 • SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Ételfesték
Nyári István Csirkeragu ’81 végén című festményét sok-sok szombathelyi ismeri a Képtár állandó kiállításából. Fotorealizmus, ízek, színek, illatok… E művészeti alkotást felhasználva gondolkodjunk el a kortárs kultúra fogyasztói szokásainak visszásságain! Kacsintsunk csak ki az élelmiszerekkel való mindennapi kapcsolatunkra! Mennyiben mások étkezési szokásaink, étkezési kultúránk és az ételhez való viszonyunk a fogyasztói társadalomban, mint az ősi közösségekben?  
 
 • SMIDT MÚZEUM
Éléstár
Fedezzük fel együtt a Smidt Múzeum földszinti folyosóját! Őskori és ókori elődeink táplálkozása szempontjából mit is rejt e tér? Eláruljuk: eszközöket, szerszámokat, edényeket elődeink mindennapi táplálkozásához kapcsolódva, halászat, gyűjtögetés - a többi legyen meglepetés!
 
 
 • ISEUM SAVARIENSE
„Mi van a tálban?”
Melyik tálban? Ebben az ütött-kopott zománcosban? Vagy talán abban ott, amelyiket a templom homlokzatán látható nőalak a bal kezében tart? Mit ettek abban a korban az emberek, amikor az Iseum legismertebb domborművén megfigyelhető tálat a kőbe faragták? Vajon milyen edényben készült az ókorban az étel, és milyen tálban került az asztalra? Most mindent elmesélünk, azaz kitálalunk!
             
 • VASI SKANZEN
"Kezdetben vala..." 
Aratás, kenyérgabonák, mindennapi ételeink – régen és ma. Vajon élelmiszereinknek, étkezési szokásainknak van-e még köze a hagyományokhoz? Természetesen! Tapasztaljuk meg ezt játékosan, megismerve az alapanyagok sajátosságait!
 
 • VASI MÚZEUMI LÁTVÁNYTÁR
Erdei vendéglő
A foglalkozáson megismerkedünk hazai erdeink lakóival, megtudjuk, mivel táplálkoznak, milyen életmódot folytatnak. Vajon mi a különbség az őz és a szarvas között? Meg lehet-e simogatni a sünt? Minden gomba ehető? Téli álom közben nem éhesek az állatok? Ilyen, és hasonló kérdésekre keressük a választ interaktív feladatok, játékok, kézbe vehető tárgyak segítségével.
 
3-4. évfolyamos diákcsoportoknak
részvételi díj: 2400 Ft
időtartam: 60 perc/ foglalkozás


                   FŐÉTEL
 
 • SAVARIA MÚZEUM
Kását, kenyeret, adok neked eleget!
Azt mindenki tudja, hogy a régészek ásója nyomán réges-régi tárgyak kerülnek elő a földből. De hogy néha ősi ételek maradványait is felfedezik a kutatók, arról már ritkábban szól a fáma.
 
 • SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Hozzávalók
A klasszikus csendéletek világában számtalan ételábrázolásra van példa az európai művészettörténetben. Derkovits Gyula Halas csendélete a 20. század első feléből egyéni szempontból idézi meg e hagyományt. Reggelijét látjuk, ő halat fest… Mit festenél ma Te? Mi a Te reggelid? Egyáltalán reggelizünk-e rendesen? Ha körbetekintünk a világban, az országok, népek reggelije miben különbözik egymástól? Hagyományok és globalizáció - kultúrák és étkezés kapcsolata. Érdekes témának ígérkezik!
 
 • SMIDT MÚZEUM
Tápláló család
A Smidt Múzeum barokk termét fedezzük fel együtt! Ismerkedjünk a korábbi generációk klasszikus táplálékával, családok és életszakaszok jellemző táplálkozásával.  Miután minden titkok tudóivá váltunk, ismereteink birtokában saját családi képkeretet készítünk.
 
 • ISEUM SAVARIENSE
„Feledékeny Lucius”
Lucius segítőkész, szorgalmas kisfiú, a savariai Isis-templom gyakori látogatója. Aki rendszeresen felsöpri a szentély udvarát, vizet merít a kútból, figyel és tanul az ott lakó és szolgáló idősebb társaitól. Pár év múlva a szertartások egyik fontos segítőjévé válhat. Hacsak nem sodorja megint bajba legismertebb tulajdonsága, híres feledékenysége. Ezúttal az esti lakomához szükséges hozzávalókat kell begyűjtenie a város piacán, ami mindig nagyon forgalmas, a templom csendjéhez képest igen hangos és Lucius számára roppant érdekes hely. Könnyen elvonhatja valami a fiú figyelmét… Segítsetek Luciusnak feladatát teljesíteni, a lakomára felkészülni!
 
 • VASI SKANZEN
           " Mit adtak a ..." 
A növényi étkezési alapanyagokon felül az állati eredetű élelmiszer is része volt a mindennapi táplálkozásnak a hagyományos paraszti háztartásban. Méz és méhek, baromfi és tojás, szarvasmarha és tej – ezekhez a haszonállatokhoz és az általuk adott élelmiszerekhez kapcsolódik foglalkozásunk, játékosan, vidáman.
 
 • VASI MÚZEUMI LÁTVÁNYTÁR
Lánc, lánc, tápláléklánc
Ezen a foglalkozáson az erdőben és a városban is előforduló állatok izgalmas világával ismerkedünk meg. Megtudjuk, hogyan alkalmazkodtak a környezetükhöz, milyen táplálkozási mód jellemzi őket, valamint azt is, hogy épül fel az Elton-piramis (táplálék-piramis). Fény derül többek közt a vérszívó denevérek és a csodaszarvas legendájára is. Az ismeretszerzést játékos és interaktív feladványok és alkotótevékenység teszik igazi élménnyé.
 
 
5-8. évfolyamos diákcsoportoknak
részvételi díj: 2400 Ft
időtartam: 60 perc/ foglalkozás

 
                 DESSZERT
 
 • SAVARIA MÚZEUM
Garum és pulmentum
A felfedező séta során nemcsak beszimatolunk a római kori Savaria egyszerűbb és vagyonosabb lakóinak konyhájába, de utánajárunk annak is, hogy milyen úton-módon szerezték be a szükséges élelmiszereket.
 
 • SZOMBATHELYI KÉPTÁR
           Gombóc van a torkomban
Derkovits Gyula: Éhesek télen című festménye és szimbolikája segítségével járjuk körül az éhség, a nélkülözés fogalmát, összehasonlítva a 20. század háborút követő éveinek fogyasztási jellegzetességeit napjaink jóléti társadalmának túlfogyasztásával. Egyéni reflexiókkal reagálunk ezekre a nehéz fogalmakra, desszertként pedig egy vidám utópiával zárjuk foglalkozásunkat.
 
 • SMIDT MÚZEUM
 Tálalj ki – találj ki!
Helyszínünk az empire terem - falai közt számtalan tálalási és terítési kuriózummal. Milyen lehetett a 19. század étkezési kultúrája? Miből állt a városi, polgári családok hétköznapi és ünnepi menüje? Felismernénk-e régi neveik alapján ételeinket? Tudnánk-e mi menüsort és terítéket tervezni? Játékosan, együtt – válaszunk határozott igen!
 
 
 • ISEUM SAVARIENSE
„Padlóra kerültek”
Szétszórt gyümölcshéjak, olajbogyómagok, csigaházak, elhullajtott ételmaradékok egy tehetős római család ebédlőjének ókori mozaikpadlóján. Az egész Római Birodalom konyhaművészete, vagyis inkább annak hulladéka köszön vissza a fel nem takarított padlót hűen utánzó mozaikalkotásról. Egy pazar ünnepi lakoma nyomai. Vajon találunk hasonló, a rómaiak étkezési szokásairól árulkodó emlékeket az iseumi leletek között? Mit ettek Isis savariai otthonában az egykori lakomák résztvevői?
 
 • VASI SKANZEN
"Szokás szerint"
Életünk és a naptári év jeles ünnepeit és szokásait felemelőbbé és emlékezetesebbé teszik a hozzájuk kapcsolódó ételeink. Így volt ez régen és így van ez manapság is. Járjuk körül együtt játékosan, melyek ezek az ünnepek és melyek az ilyenkor szokásos ételek!
 
 • VASI MÚZEUMI LÁTVÁNYTÁR
Fűben-fában orvosság
A foglalkozáson megismerjük a hazánkban előforduló gyógyhatású növényeket és azt, hogy hogyan segíthetnek az egészségünk megőrzésében. Ismereteket szerzünk az állatok és a (gyógy)növények hosszú idők óta tartó összhangjáról, az állatok öngyógyításáról. Megtudhatjuk mi az a kígyófű, a „medveorvosság”, miért rágják a szarvasok a fa kérgét és miért eszik a farkas füvet. Célunk, hogy a gyerekek figyelmét felhívjuk az egészségtudatos életmód fontosságára és megismertessük velük az élőlények kölcsönhatását.
 
JELENTKEZÉS

Múzeumpedagógiai programfüzet 2021-2022