SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Néprajztudomány


A Savaria Múzeum Néprajztudományi Osztálya a Vas megyei – a kezdeti években a Vas vármegyei – néprajzi anyagot gyűjti.
A néprajzi gyűjtemény nagyobb csoportjai: üvegek, bútorok, díszítőművészet, szakrális tárgyak, szokások tárgyai, népi gyógyászat, tisztálkodás, kereskedelem, építkezés, földművelés, szőlészet-borászat, állattartás, pásztorkodás, halászat, méhészet, gyűjtögetés, vadászat, közlekedés, világítás, gyerekjátékok, hangszerek, fonott tárgyak, textilgyűjtemény, táplálkozás, háziipar, mesterségek. Mi őrizzük és gondozzuk külön gyűjteményként a Gaál-gyűjteményt, Gaál Károly egykori bécsi néprajzkutató anyagát.
Az osztályhoz tartozik önálló intézményként a Vasi Skanzen, amelynek kialakítása az osztály anyagából történik. Gyűjteményi tárgyakként, egy-egy leltári tételt jelentenek a szabadtéri néprajzi gyűjteménybe kerülő épületek és más építmények – például útmenti kereszt, mérföldkő – is.
A tárgygyűjtemény gondozói dr. Illés Péter és Nagy Endre. Tovább az online adatbázisba »


A fényképgyűjtemény a terepi gyűjtőmunka során készített felvételeket, valamint az archív fényképeket tartalmazza. A legkorábbi felvételek – csupán néhány – az 1880-as, 1890-es évekből valók. A fotók száma az 1950-es évek végétől növekedett nagy mértékben. A legrégebbi fényképek fotográfusai között szerepel – többek között – Kárpáti Kelemen és Pável Ágoston. Külön kezeljük a Gaál-gyűjtemény fotóanyagát. Ezeket nagyobbrészt adatok nélkül kaptuk meg. Egy fénykép beazonosítása aprólékos kutatómunkával történik. A diagyűjtemény az 1960-as évektől gyarapodott, majd a 20. század végére, az 1990-es évek elejére a gyarapodás be is fejeződött. A Gaál-gyűjtemény diaanyagát is külön tartjuk nyilván. Ennek nagyobbik felét folyamatos, aprólékos kutatással kell beazonosítani. 
A fotógyűjteményt dr. Illés Péter gondozza. Tovább az online adatbázisba »


Az adattári anyag részben a muzeológusok, kutatók munkájához kapcsolódó kéziratokat tartalmazza. Másrészt a Vasi Múzeumfaluba (mai nevén a Vasi Skanzenbe) telepített, vagy telepítésre, másolásra kiválasztott épületek műszaki dokumentációját őrizzük itt. Harmadrészt a 20. század második felében kedvelt önkéntes nyelvjárási és néprajzi gyűjtőpályázatra beérkezett pályamunkákat is ebbe a gyűjteménybe vettük nyilvántartásba. Negyedszer a papír alapú gyűjtött anyagokat is ide soroljuk be (levelek, kis szentképek, oklevelek, ima- és más könyvek, stb.). Az adattár különleges darabjai közé tartoznak például az Erdődy Sándor által a 19. század első felében vasi és szlavóniai viseletekről készített akvarellek. A néprajzi gyűjtések során levéltári jellegű anyagok is az adattárba kerültek: többek között szőlőhegyi rendtartások vagy a céhek életéhez kapcsolódó iratok.
  Tovább az online adatbázisba »

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése