ISEUM SAVARIENSE RÉGÉSZETI MŰHELY ÉS TÁRHÁZ

A szombathelyi Iseum Pannonia ma ismert legfontosabb római kori, keleti eredetű vallási emléke. Az 1955-61, majd 2001-2010 között tartó régészeti kutatások során fokozatosan bontakozott ki az egyiptomi Isis istennőnek szentelt egykori savariai épületegyüttes, amely a Borostyán út városba bevezető szakasza mellett épült fel a Kr. u. 1. század végén.
A savariai szentkerület Pannoniában példátlan nagyságú, méretei a Római Birodalom más Iseumaival és Serapeumaival összevetve is jelentősek. A korinthoszi stílusú, hatoszlopos szentély építészeti kivitele, illetve tárgyi leleteinek gazdagsága és sokszínűsége alapján az Iseum a Duna-vidéki Isis-kultusz központja lehetett. A szentély működése Kr. u. 4. század közepéig mutatható ki, ekkor a templomot elbontották, köveit más építkezésekhez felhasználták, helyén pedig késő-római temető létesült.
Szombathely Önkormányzata 2008 júniusában megkezdte     az Iseum rekonstrukciója projekt lebonyolítását az Európai Unió támogatásával. A projekt keretében megvalósult a központi szentélyépület rekonstruktív bemutatása, míg az udvart egykor keretező épületek helyén, az eredeti falmaradványok figyelembe vételével épült meg az Iseum leleteit és Pannonia vallástörténetét bemutató interaktív kiállításnak helyet adó kiállítótér.

 

Isis savariai otthona


2013. március 6-tól látogatható az Iseum Savariense vallástörténeti kiállítása. A 21. század igényeinek megfelelő kiállítótérben az elmúlt 60 év kutatási eredményeit, valamint a római császárkori Isis-Serapis tiszteletet és kor emberének mindennapjait átszövő magán és hivatalos kultuszok emlékanyagait láthatja a nagyközönség. Az interaktív bemutatás mellett, gyermekfoglalkoztató, időszaki kiállítások és változatos programok várják a látogatókat egész évben!