2016. 01. 23.
Kollégáink a kultúra napi díjazottak között

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » Kollégáink a kultúra napi díjazottak között

 • Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett díjátadó gálán és ünnepi műsoron megjelent kitüntetetteket és vendégeket. A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális rendezvények, ilyenkor ünnepeljük és köszöntjük a kultúrában, a kultúráért dolgozókat. A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen a Savaria Szimfonikus Zenekar adott koncertet Antal Mátyás vezényletével. A műsort követő fogadáson Koczka Tibor alpolgármester mondott köszöntőt.

  Az ünnepségen díjazottak:

  Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj I. fokozat: Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója

  Általános és középiskolai éveit Szombathelyen töltötte, miután Lengyelországból Magyarországra költöztek. 1989-1994 között a lengyel állam ösztöndíjasaként végezte tanulmányát a krakkói Jagelló Egyetemen, ahol művészettörténészi diplomát szerzett.

  1994-től a Szombathelyi Képtár Textilgyűjteményének vezetője, majd 2012-től a képtár igazgatója. 2003-tól a Textiltriennálék társkurátora. 2006-tól folyamatos megbízást kap a lengyelországi lódzi Centralne Muzeum Wlókiennictwa intézménytől az általuk rendezett textiltriennálék magyar konzulensi feladatára. Ez a textilművészeti seregszemle a második legrangosabb – a szombathelyi triennálék mellett – a világon.

  Cebula Anna jelöli ki a seregszemlére a Magyarországot és a magyar textilművészetet reprezentáló művészeket és alkotásaikat.

  Gyűjteményvezetői munkájának köszönhetően a Szombathelyi Képtár Textilgyűjteménye jelentősen gyarapodott. Személyének köszönhető, hogy a jeles művészek nagy értékű gobelin alkotásaikat a képtárnak ajándékozták.

  Általa szervezett és rendezett kiállítások jutottak el a megye és az ország jelentős kiállítótereibe, Lengyelország több városába, Csehországba, Szlovéniába és Németországba egyaránt.

  Családi kötődése Lengyelországhoz és a lengyel kultúrához gazdagítja a Szombathelyi Képtár nemzetközi arculatát, ezáltal a lengyel-magyar művészeti élet egyik jelentős találkozóhelyéül is szolgál.

  Cebula Anna vezetőként kivételes szorgalommal, empátiával rendelkezik. Munkáját áthatja a kortárs textilművészet szeretete, szoros kötődése intézményéhez és a textilgyűjteményhez.

   

  Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozata: Pungor Péter kiállításrendező

  1993-tól a Savaria Múzeum munkatársa, ahol az első években a kiállítás-rendezők munkáját segítette. 2008-tól a múzeum vezetése őt bízta meg a kiállítás-rendezői műhely fejlesztésével, korszerűsítésével, melynek eredményeképpen helyben készül el az installációs elemek nagy része. 2012-től nemcsak a kiállítások rendezésében, hanem azok tervezésében is részt vesz. 2014-től a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum kiállítás-rendező és -kivitelező csoportjának vezetője.

  2014 óta a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeiben új szemléletű, modern kiállításokat, kiállítás-sorozatokat nyitottak meg, amelynek előfeltétele a korábbitól eltérő szemléletbeli változás, illetve egyfajta professzionális csapatmunka. A múzeumi kiállítás-kivitelezői munka összetett háttérmunka, amely csak alapos előtervezést követően eredményez színvonalas, minőségi megjelenésű tárlatokat.

  A változások elindításában meghatározó szerepe volt Pungor Péter kiállítás-rendező több évtizedes tapasztalatainak, illetve a hazai és külföldi trendváltozások folyamatos nyomon követésének. Példaértékű az egyes kiállítások rendezése során alkalmazott szervezési, kommunikációs tevékenysége, ami magában foglalja a kivitelezési munkákat végző szakemberek kiválasztását, koordinálását, az anyagbeszerzések, installáció építésének ütemezését is. Gyors és hatékony problémamegoldó képessége jelentősen javította a munkálatok gördülékenységét, a határidők pontos betartását. Nyitott gondolkodásmódjának, az állományvédelmi előírások felé mutatott érzékenységének eredményeként európai szintűen fejlődött a műtárgyak bemutatására alkalmazott installációs anyagok modernizálása a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeiben.

   

  Forrás: szombathely.hu; fotó: Benkő Sándor