Elblagban mutatkozott be a Savaria Múzeum

A Wacław Felczak Alapítvány támogatásának köszönhetően 6 fős delegáció utazott Szombathely észak-lengyelországi testvérvárosába, Elblagba 2023. június 19-től 21-ig.
A küldöttség tagjai: Szuhai Viktor szombathelyi önkormányzati képviselő, nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácsnok, Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója, dr. Vig Károly, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója, Tanai Ibolya, a Savaria Múzeum kommunikációs munkatársa, és Filó László sofőr.
 
Az utazás első napján a küldöttség megtekintette Malborkban a világ legnagyobb téglavárát, amely az UNESCO világörökség része. A grandiózus erődítményt a Német Lovagrend emelte a 13. században, s azóta is a teutonok egykori gazdagságáról és hatalmáról tanúskodik. Az épület belső terei (hétfő lévén) nem voltak nyitva, de így is sikerült bejárni az egykor kolostorként funkcionált felső várat, a lovagvárként szolgáló középső várat, és a fegyver-, illetve magtárként használt alsó várat.
 
Másnap Elblag vezetőivel találkozott a delegáció. A könyvtár egyik épületében a lengyel város alpolgármestere, Janusz Nowak és a Polgármesteri Hivatal vezetője, Agnieszka Staszewska fogadta a magyar vendégeket, a Régészeti és Történeti Múzeum igazgatója, Lech Trawicki és az Elblągi C. Norwid Közkönyvtár igazgatója, Jacek Nowiński jelenlétében. A két város kulturális kínálatának kölcsönös ismertetése mellett a nemzetközi/uniós pályázatokban való részvétel és ezek esetleges későbbi, közös lehetőségei is szóba kerültek. Szuhai Viktor, Szombathely vezetői nevében a gazdasági és turisztikai együttműködés fontosságát hangsúlyozta.
A találkozót követően a város könyvtárában tettek látogatást a delegáció tagjai. Mint elhangzott: ez az egyik legrégebbi könyvtár Lengyelországban, 1601-ben alapították, s ma az ország harmadik legjelentősebb ilyen intézménye. Mintegy 10.000 darab unikális kötetet őriznek itt, köztük 70 ősnyomtatványt. Ezek közül többet is megtekinthetett a szombathelyi küldöttség, melynek tagjai ezután az intézmény interaktív kiállítását is végigjárták.
Délben a Szent Mihály-székesegyházban idegenvezető kalauzolta a küldöttséget, és lehetőség volt a templomtoronyba is felmenni.
Délután a Régészeti és Történeti Múzeum több kiállításába is bepillanthattak a szombathelyi vendégek. Egyebek mellett Pruszcz Gdanski kétezer évvel ezelőtti lakóiról, a múzeumnak ma otthont adó, egykori középiskolai épületben folyt csillagászati oktatásról, a helyi pénzverde történetéről, az Elblag óvárosában folytatott ásatások eredményeiről, a város történetének egyik legnehezebb időszakáról, az 1945 és 1955 közötti évtizedről és a vikingek titokzatos városáról, Trusóról is láthatók izgalmas, látványos és innovatív módon kidolgozott tárlatok.
A múzeumi sétát követően az intézmény beszélgetéssorozatának keretében mutatkozott be a lengyel, főként múzeumi közönségnek a Savaria Múzeum. Csapláros Andrea múzeumigazgató nagy érdeklődéssel kísért előadásában a hazai múzeumi hálózatról, az intézmények működéséről és a szombathelyi múzeumok tevékenységéről beszélt, kiemelve a jelen legfontosabb feladatait, a digitalizálást, a kiállítások létrehozását és a múzeumpedagógiai feladatokat. A múzeumigazgató bemutatta a Savaria Múzeum tagintézményeit, infrastrukturális feltételeit, gyűjteményeiket és az itt végzett közművelődési tevékenységet. A hallgatóság számos kérdést intézett az előadóhoz, egyebek mellett a digitalizálás eddigi eredményeire, a gyerekeknek szervezett foglalkozások szervezésére, valamint a jegyárakra és a határon átnyúló kapcsolatokra vonatkozóan. Az előadásnak helyet adó teremben színes roll-upok mutatták be magyar és angol nyelven, képekkel illusztrálva a szombathelyi intézményeket: a Savaria Múzeumot, a Szombathelyi Képtárat, az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházat, a Schrammel-gyűjteményt, a Smidt Múzeumot és a Vasi Skanzent. A kiállítás tömör összefoglalása volt a múzeumok profiljának, látnivalóinak.
Az előadást követően egy közeli múzeum vezetője felvette a kapcsolatot Csapláros Andrea múzeumigazgatóval, hogy a későbbiekben egy Visegrádi Négyeket érintő közös digitalizálási pályázatról egyeztessenek.
 
A szombathelyi delegáció a 3. napon, az esti órákban érkezett haza.
 
 
  
 
 
 
 


A program a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával valósult meg.
https://wfa.hu/