Az ötvös - A szombathelyi Berger és Németh család öröksége

Az ötvös – A szombathelyi Berger és Németh család öröksége
Savaria Múzeum – Kőtár előtere
 
Az ötvös című állandó kiállítás Szombathely legrégibb, ma is működő ötvös üzletének s a tulajdonos, Berger–Németh ötvösdinasztia tagjainak állít emléket.
2021-ben a Németh-család több generáció által megőrzött, szépséges, jelentős számú darabból álló neorokokó szalongarnitúrát és festménykollekciót ajánlott fel a Savaria Múzeum számára. A festmények között a 20. század első felének kiemelkedő vasi művészei, Fábián Gyula, Fábiánné Biczó Ilona, Radnóti Kovács Árpád, Reisz Lajos, Tóth János, ifj. Lődör Jenő alkotásai tűnnek fel. A műtárgyegyüttes lehetővé teszi, hogy betekinthessünk egy az 1920-as évektől kialakított polgári lakás enteriőrjébe.
Az ötvösdinasztia megalapítója, Berger Zoltán (1876–1942) órás-ékszerész díszítette Hollán Ernő utcai otthonát e nemes és értékes berendezéssel. Az órás és ékszerész ipar űzésére 1907-ben kapott engedélyt a szombathelyi Városi Tanácstól, üzlete kezdetben a Szombathelyi Takarékpénztár épületének sarkán működött.
Iparát 1942-es haláláig folytatta, amikor is üzlete vezetését veje, Németh László (1914–1990) vette át. Dolgozott platinával, arannyal, rézzel, ezüsttel, a nehéz időkben fával, gyöngyházzal, csonttal, pvc-vel.
Németh László 1985-től fiát bevonva működtette az óra és ékszerüzletet. B. Németh László (1948–2021) divatékszerekkel, főként ezüstékszerekkel kezdett foglalkozni, ezáltal megjelentek az üzletben a nem saját készítésű áruk is.
Berger Zoltán leánya, a magyar–történelem–művészettörténet szakon diplomát szerzett Berger Klára a család mindhárom férfitagja mellett segédkezett az üzletben, három nyelven szolgálva ki a vásárlókat.
2013-ban polgármesteri éremmel tüntették ki az akkor 106 éves ötvös dinasztia tulajdonosát, B. Németh Lászlót.
Család, hivatás, üzlet és művészet világának izgalmas ötvözete e kiállítás a 20. század történelmi változásainak kontextusában.

Megnyitó: 2023. június 24.