MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2024

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA
2024. június 22. (szombat) 18.00-24.00
SAVARIA MÚZEUM, SMIDT MÚZEUM, SZOMBATHELYI KÉPTÁR,
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY, ISEUM SAVARIENSE, IROKÉZ GALÉRIA,
MNL VAS VÁRMEGYEI LEVÉLTÁRA,
MÁV ZRT. SZOMBATHELYI PÁLYAVASÚTI TERÜLETI IGAZGATÓSÁG,
SZOMBATHELYI ORSZÁGOS BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI INTÉZET


 
SAVARIA MÚZEUM - Szombathely, Kisfaludy Sándor u. 9.

18.00-20.00 Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség bemutatója a Múzeumparkban


18.00-21.00 Pónikocsikázás a Múzeumparkban
18.30-19.30 #gólpassz - gyerekfoci bemutató a Táplán Sportegyesület közreműködésével

19.00-20.15 Tárlatvezetés a Párhuzamok – a két Reismann kiállításban
Április végén nyílt meg legújabb időszaki kiállításunk, mely a két szombathelyi születésű testvérpár, Reismann Marian és János fotográfiáit tárja a látogatók elé. Kincses Károly fotótörténész, a Reismann testvérek mintegy 2700 fotónegatívot tartalmazó hagyatékának tulajdonosa, a kiállítás kurátoraként több mint 200 fényképet kölcsönzött a tárlathoz. A testvérpár hullámzó, egymástól független, de sok ponton érintkező életútjának kiállított dokumentumai egy múlt századi filmriporttá állnak össze, beszélve hazánk és a világ történelméről, a két fotográfus ars poeticájáról. A fekete-fehér képkockák között Kelbert Krisztina történész muzeológus kalauzolja az érdeklődőket. Részvételi limit: 40-50 fő (aki előzetesen regisztrálna, június 20-ig: info@savariamuseum.hu)

20.00 Kis Nun, a kék víziló – Bőröndmese. Mesélő: Zsigri Mária gyermekkönyvtáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár

Egyiptom homokjából kerül elő egy kék színű víziló, aki elindul megkeresni családját. Végül Párizsban, egy múzeumban talál rájuk. Utazás korokon és országokon át. Ezt a történetet egy régészeti lelet ihlette. A mesét illusztrálta: Anja Klauss

20.30 Fotó a helytörténetben – Kardos Tamás fotóművész előadása


21.00 Dsuang Dszi álma
„… és most már azt hiszem, hogy nincs igazság,
már azt, hogy minden kép és költemény,
azt, hogy Dsuang Dszi álmodja a lepkét,
a lepke őt és mindhármunkat én.”

A képzőművészeti és irodalmi alkotások az ókortól napjainkig tele vannak lepkeábrázolásokkal. Vajon csak szépségük miatt örökítették meg a rovarok e csodálatos képviselőit, vagy megjelenítésük mögött szimbólumok, hiedelmek rejlenek? Vajon miért jelenti a görög psziché szó a lepkét és a lelket is egyszerre? Az egyszemélyes párbeszédben, amelyet részben Dsuang Dszi álma inspirált, bebizonyítjuk, hogy a rovarvilág, benne a lepkék tanulmányázása során szerzett ismeretek az ókortól kezdve jelentősen befolyásolták a világról és önmagunkról kialakított képünket.
Előadó: Prof. dr. Vig Károly entomológus főmuzeológus, tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum

21.30 Kellene kis kert koncert a Múzeumparkban

22.00 Kátyúk és plakátok - közútkezelés a római korban

Bármilyen hihetetlen, de még a masszívan megépített római utakon is voltak kátyúk, és már a római korban is fontos politikai kérdés volt az utak állapota. A császári propaganda az utak mentén felállított mérföldkövek feliratait használta fel az útjavítások tényének széles körben ismertté tételére. De vajon hihetünk-e ezeknek az ókori "plakátoknak"? A vetített képes előadáson bepillantást nyerhetünk a római kori utak, hidak, mérföldkövek világába, megtudhatjuk ki volt a közútkezelő, hogy zajlottak az útépítések, hogy néztek ki a városi, vidéki és távolsági utak, és ezeknek milyen emlékei maradtak fenn Szombathelyen és Magyarországon.
Előadó: dr. Kiss Péter régész, főmuzeológus, Savaria Múzeum

18.00-22.00 Múzeumpedagógiai foglalkozások
  • #gólpassz - kapura rúgás, rugós asztali foci, klask, gombfoci
  • Óhajok hídja - kívánsághajók hajtogatása és vízre bocsátása 
  • nyomozós feladványok, puzzle, térképes kvízjáték, vándormadaras játék, árnyképek, skatulyabőrönd és fonalmadár készítése.
  • "Faiskola" a nagyobbaknak
  • II. Ulászló vadászata (1495) – interaktív novella
18.00-21.00 Linka Sándor fából készült, kézzel festett logikai játékai

20.00-22.00 Szabó Gábor fotólaborja (203-as terem)
Előzetes regisztráció szükséges június 20-ig (5-6 fő/30 perc): varga.narcisz@savariamuseum.hu

Analóg fekete-fehér előhívás, eszközök bemutatása, vegyszerek, papírok, eljáráselmélet. Élőben a nagyítás folyamata, expozíciós idő meghatározása, hívásidő, fixálás, mosás, szárítás. 


A Savaria Múzeum egyes programjai a Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma támogatásával valósulnak meg.

Büfé: Chayenne's - Cakes and desserts
 
SMIDT MÚZEUM Szombathely, Hollán Ernő u. 2.

18.00 Empire - luxus, elegancia és monumentalitás - Nagy Adrienn történész tárlatvezetése
A Smidt Múzeum emeleti empire termében láthatók a gyűjtemény 18. század végéről és 19. suázad elejéről származó emlékei. A kiállított bútorok, porcelánok, festmények, órák és ezüsttátgyak története mentén nemcsak az empire stílus eredete, főbb jellemzői kerülnek terítékre, hanem a korszaknak nevet adó és a szunnyadó klasszicizmusz "lángra lobbantó" Bonaparte Napóleon és kora, vagyis a Francia császárság alig egy évtizede. 
 
18.30 A világlátott békák – népmese Benedek Elek feldolgozásával.

Két béka útnak indul, felmásznak egy magaslat tetejére, s azt gondolják, a világot is bejárták. Bőröndmese Herbszt László képeivel. Mesélő: Zsigri Mária gyermekkönyvtáros

19.00 Szombathely a 8-19. századi utazók szemével – Dr. Kiss Gábor és Mayer László előadása

A régi kódexek mindegyikében szerepel az alábbi három megállapítás: Szent Márton Savaria szülötte, itt találták meg P. Ovidius Naso sírját és gránitoszlopok hevernek mindenfelé. Miket írtak még, s mennyire valósak ma azok a városunkról tett korabeli megállapítások, melyeket a hajdanán élt történetírók, utazók vagy újságírók tényként közöltek? 

20.00 Magyar rovarászokkal a világ végén – Prof. dr. Vig Károly előadása


Ha azt gondoljuk, túlzó a cím, most az egyszer me együnk kishitűek. Rovaráaszaink bizony számos alkalommal gyűjtöttek az akkor ismert világ határán, Afrikában, Dél-Amerikában, a cári Oroszországban vagy Új-Guineában. Rovarász utazóink nemcsak az adott terület élővilágáról szereztek adatokat, de honfitársaink az ott élő emberekről is első kézből kaptak információt. Olyan világokból hoztak híreket, amelyek azóta végérvényesen elenyésztek.
 
20.30 Horváth Tibor Blues Jam koncert

Zenei utazás a blues világában, és az ahhoz köthető, gospel, country, jazz jellegű muzsika az 1930-as évektől napjainkig, a Mississippi deltától Chicago-ig... Többek között: Fred McDowell, Robert Johnson, Muddy Waters, Eric Clapton, J.J.Cale, Bob Seger, Otis Redding, Pink Floyd, The Doobie Brothers… A sokszínű megszólalásban szerepet kapnak akusztikus hangszerek: rezonátoros, akusztikus gitárok, saxofon, klarinét, szájharmonika elektromos gitárok, zongora, Hammond-orgona hangzás.

Tagok: Csombor Ildikó – ének; Horváth Tibor - gitárok, szájharmonika; Varga Dénes – billentyű; Keresztesi Krisztián – gitár; Moldvai Tibor - saxofon, klarinét; Kusztor Gergely – basszusgitár, bőgő; Varga Bernát – dob
 
21.30 Élményeim a világ körül - vendégünk Szabó Ildikó világutazó, aki első magyarként jutott el a világ összes országába és kontinensére

18 évesen kezdte, s 18 év alatt 193 országban járt.  #Endless TravelComa néven található meg több közösségi oldalon, amelyeken át bepillantást nyerhetünk nem mindennapi kalandjaiba. Mottója: „Egy világunk van, egy életünk van és mindannyian egyek vagyunk!” A világjárás számára a legnagyobb önismereti út is egyben.
 
18.00-22.00 Múzeumpedagógiai foglalkozások
  • Szabadulószoba a villamosban
  • Múzeumpedagógia
    • „Szálljunk fel!” – papírhelikopter
    • „Utazás a Föld körül” – filcből varrt földgömb
    • „Ringatózni jó” – papírhajó másképp
  • Útravaló - interaktív játék
  • Kipakoltunk – Kamarakiállítás az aulában
Büfé: Chayenne's - Cakes and desserts
    
ISEUM SAVARIENSE - Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 8.

18.00-18.30 Mi tartotta össze a római katonát? 
Harcászati és viseletbemutató

A katonai viselet és a harcmodor változása Claudiustól Szent Mártonig
A római katonák viselete – miként a divat is – jócskán megváltozott a Savaria alapítása és Szent Márton katonáskodása között eltelt több, mint negyed évezred alatt. Ami azonban nem változott, az az, hogy a felszerelés, a páncél és a fegyverek testhez való rögzítése mind-mind sajátos, az adott korra jellemző eszköztárral rendelkezett.
A Savaria Legio és a Nyugati Gyepűk Pajzsa a katonák felszerelését és harcmodorát mutatja be, a Panniculus Régiségtani Egylet magyarázataival kiegészítve.
 
19.00 Mi is a fibula valójában? Avagy páros csontfibulák savariai temetkezésekben – Tóth Gábor antropológus előadása
A fibula eredendően az emberi (és állati) lábszárkapocs-csont elnevezése az atropológiában, de ezt a latin kifejezést használták már az ókorban is a bokát a térddel összekötő testrész megnevezésére.   

19.30 Fibulák évszázadai. A római viseletkiegészítők változása az 1-4. században – Sáró Csilla régész előadása
A fibula nemcsak a ruházat összekapcsolására szolgáló praktikus kiegészítő, de egyben a korra jellemző divatcikk is volt. Nem csoda hát, hogy a régészet kiemelt figyelme irányul erre a lelettípusra. A vetített képes előadást a Lássam a fibulákat! címmel az Isis-szentély területén feltárt kora római fibulaöntő műhely leleteinek megtekintése teszi teljessé, Bíró Szilvia és Sosztarits Ottó régészek kalauzolása mellett.   

20.30 Ruhakapcsok, mentekötők Kőszegről – Edőcs Judit restaurátor művész előadása
A középkori Szent Jakab-templom feltárása az elmúlt évek izgalmas régészeti eseménye volt. Az itt előkerült leletek restaurálása még folyamatban van, így először kerülnek az érdeklődők tekintete elé.  

21.30 Tárlatvezetés a Genius Savariae – Isis a Római Birodalomban és a modern kori Magyarországon című kiállításban Sosztarits Ottó régésszel
Az Iseum állandó kiállítását kiegészítő időszaki tárlat Isis istennő alakja mellett a szentély első kutatója, Szentléleky Tihamér életét és az itt végzett feltárását ismerteti meg a látogatókkal.   

22.30 Artidelée – zenés látványshow

Kézműves foglalkozások:
  • 18.00-22.00 Tűvé teszünk mi mindent – marokbaba római viselete és ruhakapcsoló tűk készítése
  • 20.30-22.00 Bíró Csaba bronzöntő műhelye: fibulaöntés
A bronz évszázadokon át övek, csatok, kapcsok, ékszerek készítésének közkedvelt anyaga volt, így a fémöntéshez értő emberek és munkájuk minden időben nagy becsben álltak. A régi fémműves technikák megismerését az izzó fém varázslatos látványa teszi mindenki számára maradandó élménnyé.
 
 
SZOMBATHELYI KÉPTÁR - Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 12.

18.00 Nézőpontváltó – tematikus szemlélődés a Leopold Bloom Alapítvány gyűjteményi kiállításában Salamon Júlia kurátorral
A Szombathelyi Képtár 2024-től ad otthont a Leopold Bloom Művészeti Alapítvány frissen alapított gyűjteményi anyagának egy folyamatosan bővülő, dinamikus állandó kiállítás keretében. Az alapítvány ugyanis a 2011 óta kétévente átadásra kerülő Leopold Bloom Képzőművészeti Díj mellett műgyűjteményt hozott létre, hogy elsősorban fiatal, feltörekvő magyar művészeket támogasson műtárgyvásárlások révén. Ezúttal a szokásos galériatéri séta helyett egy lassabb, szemlélődőbb, olykor horizontális nézői pozíciót veszünk fel (akár még a földön is elnyúlunk), hogy a gyűjtemény léptékekkel és nézőpontokkal variáló darabjait vegyük közösen szemügyre.

Szükséges látogatói kellék: jógamatrac
Regisztráció június 20-ig: baki.orsolya@savariamuseum.hu (20 fő)

19.00 Tűréshatár itt – Attalai Zita iparművész tárlatvezetése a VIII. Textilművészeti Triennálé kiállításában

20.00 Az anyaságmítosz megkérdőjelezése a képzőművészetben – Oltai Kata művészettörténész, kurátor előadása


21.00 Szálmentén – Cebula Anna művészettörténész vezetése az állandó kiállítás textilalkotásai között
Mára a Szombathelyi Képtár rendelkezik az ország legnagyobb kortárs textilgyűjteményével, amely mintegy 2500 darabot számlál. Ennek a pártalan kollekciónak a válogatott darabjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők az állandó kiállításban.

21.30 Titkok a restaurátorműhelyben Bihari-Bakodi Szilvia restaurátor művésszel
A képzőművészet iránt érdeklődő közönség számára különleges élményt jelenthet az a ritka alkalom, amikor betekintést nyerhet a Képtár kulisszái mögé. Ezúttal az intézmény restaurátorműhelyének varázslatos világába, a művészet és mesterség titkainak kamrájába invitáljuk azokat a látogatóinkat, akik kíváncsiak a terpentin illatú műhelyében alkotó restaurátor munkájára, a restaurálás műhelytitkaira, a restaurátor szakma szépségeire és etikájára. Családias légkörű, interaktív, szemléltetésben gazdag műhelylátogatásra várjuk a vendégeinket.

22.00 Talajközelben – kerekasztal-beszélgetés a Westwerk Egyesület kiállításában szereplő művészekkel. Moderátor: dr. Bordács Andrea esztéta, műkritikus, az ELTE SEK Vizuális Művészeti tanszék vezetője

Mi történik a föld alatt? Az emberek, a növények, az állatok életközössége és ebből fakadóan az ökoszisztémák komplexitása szorosan összefügg a talaj „minőségével”. A kiállítás egy olyan nyomvonalon halad, melyben az antropogén hatásoknak kitett talaj, ember-környezet interakcióinak kapcsolatát vizsgálja.
 
Kézműves foglalkozások:
  • 18.00-22.00 Tűzd a ruhádra! – kitűzőkészítés a Képtár műtárgyainak felhasználásával
  • 18.00-22.00 Színes álom- és szerelmes szövetek – szövés közösen, másképpen
    „Látványszőnyeg” egyénileg készített szalagokból és „szívszőttes” készítése szerelmes versidézetekből Szommer Ildikóval és Bihari-Bakodi Szilviával
  • 18.00-22.00 Talajformálás
  • 18.00-23.00 Textil workshop: kerítésszövés – vezeti: Fabricius-Nagy Emese textilművész
  • 18.00-23.00 Nemez workshop Róbert Vanda textilművésszel
           
A résztvevők faliképet készíthetnek szövés és nemezelés technikájával.
A részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztráció június 20-ig: baki.orsolya@savariamuseum.hu
Maximális létszám: 10 fő.
 

 A textil és a nemez workshop megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészet Kollégiuma támogatta.

SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY - Szombathely, Thököly Imre u. 20.
A kerámiakészítés mestersége a manuális készségeken túl, bármennyire is szokatlanul hangzik, természettudományos, legfőképpen kémia, fizika, matematikai ismereteken alapszik.  A művészet minden ágában, így a kerámiaművészetben is megjelenik a művészi kifejezés hátterében lévő absztrakt gondolkodás ugyanúgy, mint a tudományterületeken. Nemcsak a kutatói, alkotói folyamatokban, hanem annak tárgyában is található hasonlóság, azonosság.
Schrammel Imre az a művész, aki a műveivel kapcsolatos terveit, kísérleteit, azoknak tovább gondolását, megvalósulását naplóiban rögzítette ugyanúgy, mint az egyes tudományterületeken szerzett tanulmányait, tapasztalatait, kérdésfeltevéseit.
A Múzeumok éjszakáján arra teszünk kísérletet, hogy Schrammel Imre által felvetett egy-egy témát nemcsak művein keresztül, művészeti szempontból ismertetjük, hanem matematikus, biológus vendégeink tudományos kutatási területét a laikusok számára is könnyen érthetően bemutatva tovább is gondoljuk.
 
18.30  A tér a matematikában és a művészetben
Stipsicz András matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszora és igazgatója előadása

A tudomány feladata a körülöttünk lévő világ megértése — a különböző tudományágak ezt különböző eszközökkel teszik. A legtöbbször kísérletek sorával próbálnak szabályszerűségeket felismerni; a matematika azonban kicsit más utat követ. Modelleket épít, azokat vizsgálja, majd a többi tudósra bízza a megfelelő modellek kiválasztását-alkalmazását. A geometria a körülöttünk lévő tér (és más terek, mondjuk a tér-idő) struktúráját, tulajdonságait próbálja rendszerbe foglalni. A topológia a geometria egy fokkal absztraktabb ága, mely a terek fundamentálisabb, a szabad szem számára kevésbé nyilvánvaló tulajdonságait boncolja.
Természetesen a művészet is abban próbál segíteni, hogy megértsük helyünket, szerepünket ebben a világban, a képzőművészet pedig épp a terekkel foglalkozik-foglalkozhat. Nyilván ennek során rengeteg geometriai megfigyelés hasznosul, jelenik meg, kap hangsúlyt. Tud-e a topológus valami érdekeset mondani egy képzőművészeti alkotás kapcsán? Tudnak-e egymással a közös témáról beszélni? Nem vagyok biztos benne, de talán érdemes megpróbálni. Erre teszünk kísérletet június 22-én.
 
„bekapcsolható az idő a formai kalandba”
Az előadás után az állandó kiállításban Schrammel Imre Lőtt munkáinál végzett kísérleteiről beszél Czenki Zsuzsanna

20.30 Helló, Cselló!
Czenki Zsuzsanna és Dankovics Róbert muzeológusok tárlatvezetése
 
Az állatok anatómiájának tanulmányozása, karakterük megfigyelése Schrammel Imre legjellemzőbb műtárgycsoportjainál, az Állatfiguráknál és a Madárlenyomatoknál mutatkozik meg. Dankovics Róbert biológussal feltárulnak a titkok! A tárlatvezetésen természettudományos nézőpontból is „körüljárjuk” az álltfigurákat, a művészi ábrázolás és a természetben megtalálható egyedek közötti különbséget, hasonlóságot. Megmutatjuk, mi az, ami a természetben nem, ám a művészetben megtörténhet.
 
A tárlatvezetés után Udvardi Balázs keramikus segítségével az agyaggrafika készítése közben a gyakorlatban is kipróbálhatják a látogatók, hogyan, milyen technikával készült Schrammel Imre „Madárlenyomatok” sorozata.
 
22.00 Épület + kerámia. Schrammel Imre murális munkái
Czenki Zsuzsanna előadása


„Egy épületmunka, mindegy, hogy ez kerámia vagy nem, akkor jó, hogyha úgy van benne az épületben, hogyha én azt onnan kiveszem, összedől a ház. Tehát szerves része a háznak.” Schrammel Imre épületkerámiái több közintézményt díszítenek ma is, míg néhány közülük az épülettel együtt megsemmisült. Az előadáson bemutatjuk a művész legfontosabb épületkerámiáit, kiemelten a Földreliefeket.
A sorozatba tartozó hegyeshalmi murális munkájának technikai megvalósítását a gyakorlatban is kipróbálhatják látogatóink Udvardi Balázs keramikus útmutatásával.
 
Workshopok 18.00-23.00
  • Udvardi Kerámia: Edénykészítés egyszerűen. Agyagozás kézikorong segítségével, felrakásos technikával
  • Bori-műhely: Kisebb tálat készítünk gipszforma segítségével. Ezen a formán "szövünk" az agyaghurkáinkkal. A kész tárgyat meg lehet festeni színes engóbbal. Miután megszáradt, kiégetjük, és visszajöhetsz érte!
  • Fórum Fabrika: Edénykészítési alaptechnikák kipróbálása - marokedény, korongozás, lapnyújtás technikákkal. Majd csinosítjuk az alkotásokat engóbos és nyomhagyásos díszítésekkel.

IROKÉZ GALÉRIA - Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 12.
Oximoron idill – Szarka Péter önálló kiállítása megtekinthető: 18.00-24.00

21.30 Személyes gondolatok… Váradi Gáborral
18.00-21.30 Intenzív formák – tárgyalkotás a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákjaival
 
MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR VAS VÁRMEGYEI LEVÉLTÁRA - Szombathely, Hefele Menyhért u. 1.

18.00–23.00  „Hűvösre téve” – Az egykori vármegyei börtön – a levéltár régi épülete – celláinak egyéni megtekintése

18.00–22.00  „Boszorkányképző” – boszorkányos feladatok kicsiknek és nagyoknak
(Mit kell tudnia egy boszorkánynak? Milyen praktikákat kell elsajátítania? Itt mindent megtudhatnak a kicsi és a nagyobb érdeklődök is. A tanfolyam elvégzése után varázslatos ajándék várja a tanoncokat.)
Boszorkánymester: Kovács Eszter

18.00–23.00  „A számmisztika próbája” – logikai játék
(A leendő boszorkányok és bűbájosok képzésének fontos része lehetett volna akár a számmisztika is. Az ódon levéltári szekrény számozott fiókjaiban elrejtettük a titkok titkát. Aki a számtalan rejtvényre helyes számot mond, elérheti azt, ami a boszorkányok vágyának netovábbja… Egy nyitott fiók!)
Létszámkorlát: 5 fő/csoport. Helyszíni előjegyzés szükséges
Boszorkánymester: dr. Pál Ferenc

19.00, 21.00 „Kész tortúra” – Levéltári raktárak és iratok megtekintése 1 órában
Létszámkorlát: 20 fő/csoport. Helyszíni előjegyzés szükséges
Vezető: dr. Melega Miklós


18.00–23.00 „Gyorsított eljárás” – Levéltári raktárak és iratok megtekintése fél órában
(Csoportok indulása 30 percenként, szünet: 19.00-19.30 és 21.00-21.30 között)
Vezető: Wächter Patrik
 
MÁV ZRT. SZOMBATHELYI PÁLYAVASÚTI TERÜLETI IGAZGATÓSÁG - Szombathely, Széll Kálmán u. 2.

17.30-tól folyamatosan
  • Az épületben kialakított múzeum megtekintése, az érdeklődők megismerkedhetnek a vasútüzem régi eszközeivel
  • Pászti Tibor kollégánk vasúti magángyűjteménye
  • Az igazgatóság udvarán kiállított keskeny nyomközű gőzmozdony és vasúti kocsi, hajtány, valamint pályakocsi megtekintése
  • Az igazgatóság udvarán a LÉGÓ pince megtekintése, ahol szabadulószoba várja az érdeklődőket, illetve a morze kódolással lehet ismerkedni.
  • Mozdonyvezető szimulátor kezelése
  • Mozgalmas kvízjáték, kézműves sarok gyerekeknek
  • Kisiskolások számára meghirdetett vonatos rajzverseny alkotásaiból nyíló kiállítás megtekintése
  • Vas Vármegyei Kormányhivatal Munkavédelmi Hatóság kiállítása
 
18.00 Az épület pincerészében található római kori magtár (horreum) maradványainak megtekintése vezetéssel

19.00 Vasutas „KRESZ”, avagy az F.1. Jelzési Utasítás című előadás (Szabó-Papp Krisztina szakmai mentor) Vonatozz biztonságosan! című előadás (Nagy Gábor területi vasútbiztonsági vezető-helyettes)

20.00-22.00 Az üzemirányító központ megtekintése. Az érdeklődők megismerkedhetnek a vasúti közlekedésben alkalmazott vonatkövető és forgalomirányító rendszerekkel, valamint a különböző irányítási módokkal és a valós idejű vonatkövetéssel.
A központlátogatások félóránként indulnak legfeljebb 10-15 fős csoportokban.
A turnusok indulási időpontja: 20.00, 20.30, 21.00 es 21.30
A MÁV Igazgatóság programjai ingyenesek.
 
SZOMBATHELYI ORSZÁGOS BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI INTÉZET - Szombathely, Külső Söptei út 9.

18.00 és 20.30 órától vezetett intézetlátogatás az alábbi programokkal:
  • régi rabszállító járművek megtekintése
  • kiállítás a fogvatartotti zárkákban talált tiltott tárgyakból
  • műveleti osztály bemutatója
  • szolgálati kutyák bemutatója
  • mozgáskorlátozó eszközök (kéz- és lábbilincs, vezetőszár) kipróbálása
  • börtönkvíz
  • fogvatartotti zárka megtekintése
  • egy perc a biztonsági zárkában
  • a börtönkápolna megtekintése

Az intézetlátogatás regisztrációhoz kötött, a jelentkezési űrlapot és a további információkat a bv.gov.hu/intezetek/hirek oldalon és a Bv. toborzás Szombathely Facebook-oldalon találja.
 
Belépőjegy (minden helyszínre érvényes): 2.000 Ft
Diák, nyugdíjas: 1.000 Ft
Családi jegy (2 felnőtt + 3 gyermek): 3.000 Ft
6 év alatt ingyenes.


Támogató: a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány Magyar Művészeti Akadémia 0572-MMA-24-P1 azonosítószámú pályázata
A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!